Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juni

  Potatislagren kan gapa tomma nästa vecka

  Det kommer att finnas både svenska jordgubbar och färskpotatis till midsommar. Det lovar både producenter och handel. Men efterfrågan är större än utbudet och redan i nästa vecka kan potatislagren gapa tomma.

  FOTO: TT

  Det råder bråda tider i jordgubbsbranschen inför årets försäljningstopp, som också innebär en kort period av goda priser för odlaren. Det handlar om 25-30 kronor per liter jämfört med konsumentpriset på cirka 50 kronor, vilket är i nivå med i fjol.

  – Just nu är det bra att vara jordgubbsodlare. Samtidigt vet vi att priset kan vara nere på tolv kronor litern på måndag. Nu verkar det vara ont om bär i år vilket kanske kan hålla priset på 15-kronorsnivån efter midsommar. Det är strax över produktionskostnaden så det gäller att vi har bra dagar också för att det ska gå runt, säger Mats Olsson, som driver Lönnslätts Bär, utanför skånska Vellinge.

  Han odlar jordgubbar på 45 hektar och plockar ungefär 750 000 liter på ett år.

  Sol ökar konsumtionen

  Magnus Engstedt är rådgivare på Bärfrämjandet och räknar med att alla som vill ha jordgubbar på midsommar också kommer att kunna köpa.

  – Det kommer att plockas ordentligt runt om i landet den här veckan. Samtidigt jobbar vi i en sektor där vädret är en nyckelfaktor och snabbt kan äventyra produktionen, säger han.

  Men vädret påverkar också konsumtionen. Soligt väder ökar till exempel lusten att äta jordgubbar.

  – Regnar det på midsommarafton säljs det betydligt mindre jordgubbar än om det är soligt. Då förvandlas snabbt ett underskott till ett överskott, säger Magnus Engstedt.

  Högre potatispris än i fjol

  Även tillgången på midsommarbordets andra specialitet, färskpotatisen, är säkrad. Frågan i branschen just nu är hur situationen kommer att utvecklas längre fram i sommar, då den svaga skörden 2018 har lett till att det knappt finns någon vinterpotatis i lager.

  – Färskpotatisen kommer definitivt att räcka till alla som vill ha i midsommar. Vi var lite oroliga, men de sista 14 dagarna har varit väldigt gynnsamma vädermässigt för potatis, säger Mikael Sturesson på Dalens Potatis, som odlar på 75 hektar på Bjärehalvön.

  Prisnivån för potatis har hållits uppe sedan i höstas och odlaren får nu mellan 3,75 och 4 kronor kilot. Att jämföra med 1,60 kronor vid samma tid i fjol, enligt Mikael Sturesson.

   Bärrådgivare Magnus Engstedt.
  Bärrådgivare Magnus Engstedt. FOTO: Privat

  Han förväntar sig att priserna kommer att ligga kvar på en högre nivå även efter midsommar, till skillnad från tidigare år då priset dykt efter helgen.

  – Det ser ut att bli en bristsituation i juli månad. Många odlare har lagt av med bulkproduktionen i juli eftersom den varit totalt olönsam. Produktionskostnaden för ett kilo potatis ligger kring 2,50, säger han.

  ”Stadig efterfrågan”

  För den odlare som inte känt sig tvingad att skörda eller hållit på potatisen, kan det bli en bra utdelning även efter midsommar.

  – Jag tror att priset kanske kommer ned till tre kronor för att sedan vända upp. Det finns en stadig efterfrågan från skalerierna som redan nu har svårt att få tag i den råvara de behöver. Det borde hålla uppe priserna i sommar, säger han.

  Handeln har rustat sig för midsommarruschen och de stora livsmedelskedjorna räknar med att jordgubbarna och färskpotatisen ska räcka.

  – Det finns god tillgång och vi har inte fått några signaler om att det ska bli brist på vare sig jordgubbar eller färskpotatis, säger Tariq Belqaid, pressekreterare på Coop.

  Relaterade artiklar

  Till toppen