Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 maj 2016

  Positivt med "Bonden i skolan"

  SÅNGA-SÄBY.

  LRF Hallands motion om att utveckla det digitala läromedlet "Bonden i skolan" möttes av positiv respons på tisdagseftermiddagen, när LRF-fullmäktige tyckte till.

   ATL har tidigare rapporterat om hur Natur & Kulturs lärobok Geografi 8 jämför svensk djurhållning med bland annat storskaliga "köttfabriker".
  ATL har tidigare rapporterat om hur Natur & Kulturs lärobok Geografi 8 jämför svensk djurhållning med bland annat storskaliga "köttfabriker". FOTO: Linda Grimstedt

  ATL har tidigare rapporterat om hur läroböcker med felaktiga uppgifter om svenskt jordbruk förekommer inom undervisningen i skolor på flera håll i landet. I Natur & Kulturs lärobok Geografi 8 jämförs svensk djurhållning med bland annat med storskaliga ”köttfabriker”.

  Det har väckt reaktioner.

  ”Se till att det är faktabaserat”

  – Skolverket slutade läsa igenom böcker 1991, innan de släppte ut dem på marknaden. Nu kör de en granskning i efterhand, säger Anna Kristoffersson, LRF Skåne.

  Hon fortsätter:

  – Vi måste se till att det som barnen lär sig i skolan är faktabaserat.

  ”Får inte vara rädda”

  Per Pettersson, LRF Mälardalen, var nöjd med förslaget.

  – Det är med glädje man konstaterar att styrelsen tagit det här till sig och ska ta fram ett undervisningsmaterial, säger han.

  Per Pettersson lyfte också fram vikten av att visa hur en slaktprocess faktiskt går till.

  – Vi får inte vara rädda för att visa det i materialet. Den andra sidan kommer att lyfta fram skräckexempel, sådant som är förbjudet i det här landet.

  Större fråga

  Noggrannare granskning av skolböcker efterfrågades av även av Camilla Hansson, LRF Skåne.

  – Utbildningsmaterial är en betydligt större fråga än ”Bonden i skolan”. Det har förekommit många felaktiga uppgifter, säger hon.

  Förbundsstyrelsens Lotta Folkesson anser att ”Bonden i skolan” rönt stor framgång.

  – Det är ett fantastiskt läromedel som vi tagit fram. Nu måste vi hjälpas åt att berätta att det finns! Jag delar inte bilden att materialet är för de som redan är frälsta, säger Lotta Folkesson.

  LÄS MER: Skräckbild av svensk djurhållning i skolbok

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen