Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 april

  Populärt med brukshästar: ”Jag lever mitt livs dröm”

  Alsen.

  Små grupper, mycket praktisk undervisning och möjligheten att välja studieort är det som gjort Wångens utbildning i brukshästkörning så omtyckt.

  – Jag har redan fått jobbförfrågningar, säger studenten Annelie Hamrin.

  Snön knastrar under både hovar och fötter när studentgruppen som utgår från Wången har samlats för en veckas praktisk undervisning på Malinda Alrikssons gård. Hon är programansvarig för utbildningen där årskurs ett den här veckan ska fokusera på turism, men utöver det ligger fokus på arbete med brukshästar inom skog och lantbruk.

   Anna-Carin Larsson är en av fyra studenter som har Västbacken som studieplats under sina praktiska veckor. Här övar eleverna på körning anpassad för turism och längst fram syns hästen Tagel 2056. Tagel är nordsvensk brukshingst och avkomma till Bossa.
  Anna-Carin Larsson är en av fyra studenter som har Västbacken som studieplats under sina praktiska veckor. Här övar eleverna på körning anpassad för turism och längst fram syns hästen Tagel 2056. Tagel är nordsvensk brukshingst och avkomma till Bossa. FOTO: Marion Palm

  Annelie Hamrin är en av två studenter som är på plats för veckans praktiska övningar. Hon har tidigare jobbat inom skolans värld, men natur och friluftsliv har alltid legat henne nära. 1995 var hon med och startade den allra första ”I ur och skur”-skolan, men nu har hon bytt riktning och efter utbildningen satsar hon på att själv vara ute i skogen och arbeta praktiskt med hästarna.

  – Jag märker att det finns en marknad för att jobba med turism och skog med bruksnordsvenskar. Jag känner att jag får det bekräftat hela tiden och jag har redan fått jobbförfrågningar.

  Hur har det varit för dig att ta beslutet att börja studera?

  – Jag tänkte att det är min tur nu, och för att det ska fungera praktiskt är det toppen att utbildningen går på distans och halvfart. Jag känner att jag lever mitt livs dröm just nu.

   Annelie Hamrin ser positivt på framtiden efter utbildningen. ”Det finns en marknad och jag får det bekräftat hela tiden.”
  Annelie Hamrin ser positivt på framtiden efter utbildningen. ”Det finns en marknad och jag får det bekräftat hela tiden.” FOTO: Marion Palm

  ”Unik i sitt slag”

  Wångens kuskutbildning i brukshästkörning hålls på distans och finns på fem studieorter. Det finns endast tolv utbildningsplatser i varje årskurs, allt för att säkerställa en hög kvalitet i utbildningen.

  – Utbildningen är unik i sitt slag i Sverige. Upplägget passar många, att den går på distans och på halvfart gör att man kan fortsätta jobba deltid eller ha sin gård hemma och sköta det, säger Malinda Alriksson, programansvarig.

   Undervisningen sker på distans och på halvfart med ett antal träffar per termin. Studenterna har fyra studieorter att välja på för den praktiska undervisningen. Här drar Anna-Carin Larsson tillsammans med det nordsvenska elitstot Bossa fram grenar till hästarna som står kvar i hagen så att de har något att gnaga på. Bossa har tio avkommor som de allra flesta går med i kuskutbildningen. Tagel är Bossas avkomma.
  Undervisningen sker på distans och på halvfart med ett antal träffar per termin. Studenterna har fyra studieorter att välja på för den praktiska undervisningen. Här drar Anna-Carin Larsson tillsammans med det nordsvenska elitstot Bossa fram grenar till hästarna som står kvar i hagen så att de har något att gnaga på. Bossa har tio avkommor som de allra flesta går med i kuskutbildningen. Tagel är Bossas avkomma. FOTO: Marion Palm

  Bredden och möjligheten att efter utbildningen kombinera olika områden eller välja sin nisch är något hon har märkt uppskattas av studenterna. Efter utbildningen är det många som driver eget företag och idéerna bollas ofta studenter och lärare emellan.

  – Det är oerhört roligt att vi får det utbytet under vår praktiska undervisning. Och så har vi även kurser i företagande på schemat, säger Malinda Alriksson.

   Malinda Alriksson är programansvarig för brukshästutbildningen. ”Det ligger i tiden med hållbarhet och miljöhänsyn och vi ser att det är bra för både miljön och människor att använda hästen som arbetskamrat.”
  Malinda Alriksson är programansvarig för brukshästutbildningen. ”Det ligger i tiden med hållbarhet och miljöhänsyn och vi ser att det är bra för både miljön och människor att använda hästen som arbetskamrat.” FOTO: Marion Palm
   Det är mycket som ska fungera i samspelet med hästen. Fokus och lugn är nyckelord.
  Det är mycket som ska fungera i samspelet med hästen. Fokus och lugn är nyckelord. FOTO: Marion Palm

  Startade 2017

  Studenten Anna-Carin Larsson är också på plats under ATL:s besök. Hon berättar att hästarna alltid haft en särskild plats i hennes liv och hennes dröm är att jobba med människor och omsorg på ett vis där man har hästen i fokus.

  – Jag ser en framtid inom grön omsorg. Det kan vara att stötta ungdomar som har problem och inte mår så bra med hjälp av hästarna. Eller att ge vuxna och äldre möjlighet att bara koppla av och vara med djur utan att känna någon press.

  – Det kan vara allt som handlar om hästen och finns runt hästen tänker jag. Man kan få mycket ny energi genom att vara med djuren.

   Anna-Carin Larsson.
  Anna-Carin Larsson. FOTO: Marion Palm

  Brukshästutbildningen startade hösten 2017 och är en yrkeshögskoleutbildning. Det blev något av en comeback för nordsvenska brukshästen på Wången som har en välkänd koppling till rasen. 1903 startade Wångens hingstuppfödningsanstalt i syfte att avla en stark arbetshäst och här lades grunden för rasen som blev den nordsvenska brukshästen. 2017 hade man tio studentplatser i varje årskurs, men nu har antalet ökat till tolv platser. Ett beslut som togs i avvägningen mellan ett högt söktryck och viljan att värna små lärartäta grupper i den praktiska undervisningen, berättar Malinda Alriksson.

  Hur ser du på framtidsutsikterna för de som utbildar sig till brukshästskuskar på Wången?

  – Jag ser fina och goda chanser till arbete med brukshästar. Det ligger i tiden med hållbarhet och miljöhänsyn och vi ser att det är bra för både miljön och människor att använda hästen som arbetskamrat.

   Kuskutbildning i brukshästkörning finns på Wången och utbildningen är Sveriges enda yrkesutbildning i brukshästkörning.
  Kuskutbildning i brukshästkörning finns på Wången och utbildningen är Sveriges enda yrkesutbildning i brukshästkörning. FOTO: Marion Palm

  Fotnot: Fyra studenter har Västbacken som studieort där de utför de praktiska delarna i utbildningen. Under ATL:s besök var två av studenterna, Therese Johansson och Ann Eriksson, inte på plats.

  Wångens brukshästutbildning

  Utbildningsutbudet på Wången har sedan 1996 helt varit koncentrerat till trav- och senare även islandshästsporten, men från och med hösten 2017 har brukshästkörning också haft en plats på Wången.

  Utbildningen är tvåårig med en utbildningsfart på 50 procent och den hålls på distans. Studenterna delas upp på fem olika studieorter i Sverige beroende på var i landet de bor.

  Studieplatserna är Malinda Alrikssons gård Stall Västbacken som ligger nära Wången, Stiernhööksgymnasiet i Rättvik med Elisabeth Olofsson som ansvarig, Hälde Hästkraft i Skånska Vittsjö som drivs av Sigvard Gustavsson och Backfors gård i Bjurholm som drivs av Jonas Nordlund.

  En tredjedel av utbildningen är LIA, lärande i arbete. Det är en praktikperiod där den studerande följer en utbildad yrkesverksam brukshästentreprenör i det dagliga arbetet och lär sig om både yrket och företagande.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen