Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 januari

  Polskt kött från sjuka djur sålt till Sverige

  Det polska köttet från sjuka djur som slaktats olagligt har sålts vidare till Sverige. Det bekräftar Livsmedelsverket.

  Som ATL skrivit tidigare har en köttskandal rullats upp i Polen där ett slakteri medvetet köper in sjuka kor och säljer köttet med hjälp av korrupta veterinärer.

  Det slaktade nötköttet har gått via ett köttförädlingsföretag som sedan har exporterat köttet till nio EU-länder, däribland Sverige.

  Enligt livsmedelsverkets jurist Farid Rezapoo har omkring 250 kilo av det polska köttet exporterats till Sverige.

  Köttet har gått till fyra svenska grossistfirmor, men Livsmedelsverket har i nuläget ingen uppgift om köttet har gått vidare till någon butik eller restaurang.

  I dagsläget vet Livsmedelsverket inte vart köttet finns eller om det nått ut i butiksledet.

  – Det har vi inga uppgifter om ännu. Det vi vet är att dessa fyra firmor står som köpare men vi har inga uppgifter om köttet lämnat företagen eller om det ens har hunnit dit, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

  Det är nu upp till kontrollmyndigheterna, som består av Livsmedelsverkets regioner och Stockholm Stad, att agera. Det är deras uppgift att kontakta grossistföretagen och säkerställa att köttet försvinner från marknaden.

  – Finns det inte på plats ute hos företagen måste vi spåra det vidare, säger Louise Nyholm.

  Hon är inte överraskad över avslöjandet om att sjuka djur köps in för att slaktas och att köttet sedan säljs vidare.

  – Nej, fusket finns. Vissa företagare anser att de inte behöver följa livsmedelslagen. Det ser vi jätteallvarligt på. Här finns hälsorisker. Vi har besiktning av kött just för att undvika att kött från sjuka djur kommer ut i verksamheten, säger Louise Nyholm.

  Hon menar att det som konsument är svårt att upptäcka om köttet kommer från ett sjukt djur.

  – Det man som privatperson kan vara uppmärksam på är om något är väldigt billigt. Du bör vara försiktig när det gäller alltför billiga livsmedel överhuvudtaget, säger Louise Nyholm.

  Relaterade artiklar

  Till toppen