Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 februari

  Polska köttet spårat och borta från marknaden

  Spårningen av det obesiktigade polska kött som har sålts till företag i Sverige är klar. Allt kött har samlats in eller redan konsumerats.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Sedan Livsmedelsverket tidigare i veckan fick ett varningsmeddelande om att kött från det polska skandalslakteriet Elkopol sålts till företag i Sverige har det rått bråda dagar på myndigheten. Inom EU finns ett system, RASFF – Rapid Alert System Food and Feed, som används för att skicka varningar mellan länderna. Systemet används när ett land upptäcker att mat som kan vara hälsofarlig har sålts till andra länder. Enligt det polska granskande tv-programmet Superwizjer slaktades sjuka kor på Elkopol utan att ansvariga veterinärer fanns på plats.

  I och med att köttet inte kontrollerats anses det enligt lagen ”osäkert”. Det innebär dock inte per automatik att köttet är farligt att äta, betonar Livsmedelsverket.

  – Företagen och kontrollmyndigheterna har jobbat intensivt med att spåra allt kött för att säkerställa att så litet som möjligt når konsumenten, säger statsinspektör Louise Nyholm vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

  Totalt hade 239 kg kött nått Sverige varav knappt 100 kg beräknas ha konsumerats. Enligt SVT har 85 kilo serverats vid sex restauranger i Stockholmsområdet, medan 14 kilo av köttet har serverats på en restaurang i Uppsalaområdet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen