Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 maj

  Polsk-tyskt ordkrig om import av mejerivaror

  Efter att polska företag som importerar mejerivaror namngivits och kritiserats för ”bristande näringslivspatriotism” på den polska jordbruksministerns hemsida har ett ordkrig med grannlandet Tyskland blossat upp.

   Polens jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski och Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner på var sin sida om sin franske kollega Didier Guillaume. Fotot taget i oktober 2019.
  Polens jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski och Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner på var sin sida om sin franske kollega Didier Guillaume. Fotot taget i oktober 2019. FOTO: Tomasz Gzell/EPA/PAP/TT

  I ett brev ber Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner sin regeringschef, förbundskansler Angela Merkel, att uppmana EU-kommissionen att ta ställning för den fria rörligheten för varor och tjänster i unionen, uppger Agrarheute. Enligt Klöckner har främst Polen, Bulgarien och Ungern, men även andra EU-stater, i allt högre grad börjat försvåra för utländska livsmedelföretag. Något som enligt ministern är ett hot mot EU:s fria marknad och i förlängningen hela idén med EU.

  Bakgrunden till den tyska jordbruksministerns brev var att hennes polska kollega Jan Krzysztof Ardanowski på sin hemsida publicerat en lista på polska företag som importerar mejeriprodukter under coronakrisen. Ett förfarande som Ardanowski medger inte är olagligt men som han anser tyder på ”bristande näringslivspatriotism”. Uppmaningen illustreras med en bild på en mjölkkanna som häller upp mjölk i ett glas, följt av texten: ”Vissa hjälper till, för andra räknas bara profiten”, uppger Die Welt.

  Agerandet stöter dock på kritik från Polens mejeribransch. I ett öppet brev till Ardanowski skriver den polska mejeriföreningens ordförande Marcin Hydzik att importen av mejeriprodukter är mindre än en procent av totalvolymen och sker i de fall som de inhemska leverantörerna inte klarar av att uppfylla efterfrågan. Enligt Hydzik rör det sig inte om import av kostnadsskäl, då en stor del kommer från länder där mjölken är dyrare än i Polen.

  En pikant detalj i sammanhanget är att Polen är en stor nettoexportör av mejeriprodukter, inte minst av ost och smör.

  Jan Krzysztof Ardanowski har å sin sida meddelat att han framöver tänker publicera namn på de polska företag som importerar kött.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen