Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 januari 2018

  Politisk mjölkbomb sätter press på Italien

  Den italienska staten måste nu kräva tillbaka 13 miljarder kronor från landets mjölkbönder. Lyckas inte det blir det dryga böter. Det står klart efter en beslut i EU-domstolen.

  Italienska staten hade inte rätt att betala mjölkböndernas kvotböter med skattebetalarnas pengar. Därför måste nu alla inblandade bönder betala av sin skuld själva. Det slår EU-domstolen fast.

  Enligt domstolen i Luxembourg har Italien fortfarande över 13 miljarder kronor att kräva av de mjölkbönder som överskred sina kvoter mellan 1995 och 2008, utan att sedan betala böterna.

  Det var den italienska staten som gick emellan och betalade allt till EU. 2013 konstaterade EU-kommissionen att Italien inte krävt beloppen från bönderna, som landet lovat, och 2015 blev det ett fall för EU-domstolen som nu kommit till ett beslut.

  Kräva bönder på pengar

  Italien måste nu kräva tillbaka dessa pengar från dem som hade obetalda böter. Det kommer inte att bli lätt, eftersom många av dem inte längre är mjölkbönder, och summorna är höga. EU-domstolen kräver att italienska staten gör ett allvarligt försök att få in pengarna, annars riskerar landet att kommissionen går till domstol igen och kräver höga böter.

  Enligt den största jordbruksorganisationen Coldiretti är domen ett bevis på hur illa regeringarna skött frågan om kvotböterna genom åren. Det handlar om några hundra mjölkbönder, av de totalt 32 000 i Italien, men frågan är en politisk bomb bara en månad innan parlamentsvalet. Regeringen har ännu inte förklarat hur den tänker hantera situationen.

  ATL har tidigare skrivit om att Italien inte tagit ut ränta på avbetalningarna av böterna.

  LÄS OCKSÅ: Italienska bönder måste betala ränta på böterLÄS OCKSÅ: Växtförädlare välkomnar besked från EU i dagLÄS OCKSÅ: EU vill spara in rejält på direktstöd

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen