Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 oktober 2016

  Politikers nej kan rädda mjölkgård

  Politiker i Gävle röstade nej till större köpstad - mjölkgård räddad.

   Bo Wretblad på Ängsbergs gård kan nu driva vidare mjölkproduktionen sedan kommunstyrelsen sagt nej till en utbyggnad av köpstaden.
  Bo Wretblad på Ängsbergs gård kan nu driva vidare mjölkproduktionen sedan kommunstyrelsen sagt nej till en utbyggnad av köpstaden. FOTO: David Wretblad

  För nästan tio år sedan började Gävle kommuns ta fram en detaljplan som innebar att Valbo köpstad skulle växa ytterligare på jordbruksmarken söder om E16.

  Utbyggnaden skulle i sådana fall ske på jordbruksmark som används av Ängsbergs gård.

  Där finns i dag 50 mjölkkor och dubbelt så många ungdjur och tjurar. 440 000 liter mjölk produceras varje år till Gefleortens mejeri, liksom spannmål, kött och potatis.

  Skulle köpstaden byggas skulle det vara slutet för mjölkproduktionen.

  Ikea hoppar av

  2013 hoppade Ikea av och planerna lades på is.

  Men Coop mitt, som äger köpstaden, vill att arbetet ska återupptas. Chefen Anders Stake säger till Gefle Dagblad att det finns flera företag som är intresserade av att driva affärsverksamhet där, även om han ännu inte vill avslöja vilka.

  I går sa kommunstyrelsen nej till förslaget.

  – Det är goda nyheter. Sedan får vi se hur länge det varar. Politikerna har ju ändrat sig flera gånger i den här frågan, säger lantbrukaren Bo Wretblad till ATL.

  Socialdemokraterna ändrade sig

  Han berättar att det som avgjorde den här gången var att socialdemokraterna har ändrat sig. När de satt vid makten drev partiet att utbyggnadsplanerna skulle bli verklighet.

  Men när alliansen tog över vid årsskiftet ändrade de sig.

  – Det är ju kommunfullmäktige som har sista ordet så vi får se vad de kommer fram till. Men de brukar följa kommunstyrelsen, säger Bo Wretblad.

  Så nu kan ni fortsätta att bedriva mjölkproduktion på Ängsbergs gård?

  – Vi hoppas det. Det är ett genrationsskifte vi måste vara säkra på går att genomföra. David (Wretblad reds.anm.) har hjälpt mig och min bror att sköta det hela de senaste åren och vi hoppas att han vill fortsätta, säger Bo Wretblad.

  David Wretblad, som på deltid hjälper sin pappa och farbror med lantbruket, fick beskedet om kommunstyrelsens beslut via SMS av en politiker.

  Ovissheten har gjort att han inte vågat satsa på att ta över jordbruket efter den äldre generationen.

  ”Mycket olyckligt”

  Moderaternas kommunalråd Inger Källgren Sawela är mycket kritisk till att oppositionen, med stöd av hennes kommunalrådskollega i C, gick emot planerna. Enligt henne handlar det om 300 nya arbetstillfällen som går förlorade om utbyggnaden stoppas.

  – Det är mycket, mycket olyckligt. Det var två stora etableringar som var på väg in som inte finns i Gävle i dag, säger Inger Källgren Sawela till Gefle Dagblad.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen