Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 mars 2019

  Polisen varnar för stölder av bekämpningsmedel

  Polisen uppmanar lantbrukare att se över sin säkerhet då säsongen för tjuvar som stjäl växtskyddsmedel nu börjar.

  Stölder av bekämpningsmedel är ett utbrett problem på flera håll i Sverige och återkommer varje år. Ofta stjäls växtskyddsmedel till värden av flera hundratusen kronor och säljs vidare utomlands. Polisen uppmanar därför lantbrukare att se över säkerheten.

  – Det är ju lite dumt då det finns strikta regler om hur de här kemikalierna måste förvaras. De måste bland annat märkas upp, vilket gör det väldigt enkelt för tjuvar att hitta var de finns. Det är därför viktigt att se till så man har bra lås, kameraövervakning och larm, säger Göran Svensson på Polisens Brottssamordning i Region Öst.

  Förs utomlands

  Polisen vet inte vart de stulna växtskyddsmedlen tar vägen men bedömer att de med stor sannolikhet lämnar Sverige.

  – Det finns ingen marknad i Sverige att sälja vidare bekämpningsmedel. Lantbrukare i Sverige köper av säkra leverantörer och det finns hårda kontroller här. De förs troligtvis till länder där kontrollerna inte är lika hårda och en svartmarknad enklare kan finnas, säger Göran Svensson.

   Enligt polisen förs de stulna växtskyddsmedlen utomlands för försäljning. Arkivbild.
  Enligt polisen förs de stulna växtskyddsmedlen utomlands för försäljning. Arkivbild. FOTO: Per Emgardsson

  Redan anmälningar i söder

  Än har polisen i Region Öst, där Sörmland, Jönköping och Östergötland ingår, inte fått några anmälningar om stölder av växtskyddsmedel men man fruktar att tjuvarna inte riktigt har börjat slå till då de brukar vänta tills vårbruket drar i gång.

  – I Syd har vi redan haft fall med stulna bekämpningsmedel men här i Öst har det ännu inte kommit. Vi känner dock att det är bra att vi går ut och varnar för att snart drar vårbruket i gång här och då brukar tjuvarna vara redo, säger Göran Svensson.

  ATL TV har tagit fram en serie med tolv filmer där en stöldskyddsexpert går igenom hur du kan göra det svårare för tjuven på gården. Du hittar alla filmerna här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen