Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juli

  Polisen varnar för oseriösa bemanningsföretag

  Lantbrukare som tar in bärplockare via bemanningsbolag kan bli straffrättsligt ansvariga om plockarna blir utnyttjade av de sistnämnda. Nu uppmanar polisen alla odlare att ta referenser innan de tecknar avtal.

   Bärplockare anställs ofta via utländska bemanningsföretag.
  Bärplockare anställs ofta via utländska bemanningsföretag. FOTO: Mostphotos

  Så här i sommartider är det högsäsong för bärplockning. Ett slitsamt och väderberoende arbete som till stor del utförs av säsongsarbetare från länder som Rumänien, Polen och Bulgarien. Nu vill polisregion syd uppmana odlare att vara noggranna med vilka mellanhänder de använder sig av för att få tag på säsongsarbetare.

  – De flesta bemanningsföretagen är schyssta, man har rätt avtal och har gjort upp på förhand hur löneutbetalningarna ska gå till, säger Patrik Andersson, sektionschef på Regionala Underrättelseenheten i polisregion syd.

  Läs också: 58 bärplockare avvisade från Sverige – odlare utredsLäs mer: Extra kontroller av bärplockarläger

  Ett ökande problem är enligt honom att bärplockare som kommer till Sverige först har säsongsarbetat i Tyskland, där de fått betalt i kontanter efter varje arbetsdag.

  – Här i Sverige har de som äger odlingen sagt att de ska ha ett bankkontonummer där de kan sätta in lönen vid månadens slut, precis som man gör i Sverige i övrigt. I vissa fall har inte bemanningsföretagen upplyst de som jobbar på fältet att det är så det går till – och de har lett till att man misstror de som äger odlingarna, säger Patrik Andersson.

   Patrik Andersson, sektionschef på Regionala Underrättelseenheten i polisregion syd.
  Patrik Andersson, sektionschef på Regionala Underrättelseenheten i polisregion syd. FOTO: Polisen

  Nytt brott i brottsbalken

  I de fall där det inte bara föreligger missförstånd utan att bemanningsföretaget i stället medvetet lurar plockarna kan även odlarna komma att hållas ansvarig för det, påpekar Patrik Andersson. Den 1 juli 2018 infördes ett nytt brott i brottsbalken, människoexploatering. ”Brottet består i att genom olaga tvång, vilseledande eller utnyttjande av någons beroendeställning, skyddslöshet eller svåra situation exploatera en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri”, står det i förarbetena till lagen.

  – Vi har sett att i vissa av de utländska bemanningsföretagen redovisar man inte riktigt var pengarna går någonstans. Risken där för lantbrukare och de som har odlingar är att man kan komma att medverka till människoexploatering, även om man gör det av oaktsamhet, säger Patrik Andersson.

  Hur ska man som odlare göra för att undvika att medverka till något sådant?

  – Jag tycker att man ska be om referenser för det här bemanningsföretaget. Har ni förmedlat den här tjänsten i Sverige tidigare, och i så fall: till vem? Då kan man ringa upp och höra om de var nöjda, om de anställda fick betalt som de skulle, hur kontraktet såg ut och så vidare. Då har man gjort det man kan.

  – Gör man inte det och det visar sig att den som har förmedlingen tar 50 procent så att plockarna bara får hälften av lönen – då har man de facto blivit en del av den här människoexploateringen, säger Patrik Andersson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen