Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 januari

  Polisen varnar för aggressiva gårdsrånare i Skåne

  Gärningspersoner som siktar in sig på stora gårdar misstänks ha genomfört flera rån och rånförsök den senaste veckan. Nu går polisen i södra Skåne ut med en varning.

  – Det blir snabbt väldigt aggressivt, säger Ewa-Gun Westford vid polisen.

   Flera rån har de senaste dagarna inträffat vid gårdar i Ystadtrakten, Tomelilla, Borrby och Trelleborg.
  Flera rån har de senaste dagarna inträffat vid gårdar i Ystadtrakten, Tomelilla, Borrby och Trelleborg. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Den senaste veckan har ett flertal misstänkta rån och rånförsök inträffat på gårdar på Österlen och i sydvästra Skåne. Det första inträffade den 15 januari och på onsdagen blev ytterligare en man överfallen i sitt hem.

  Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen i södra Skåne, berättar att samtliga fall har haft liknande tillvägagångssätt.

  – Gärningspersonerna har kört upp på gården efter att det blivit mörkt och tagit sig till husets huvudentré. Här tar man kontakt med personen som öppnat dörren genom att ställa en snabb fråga. Det blir snabbt väldigt aggressivt och flera av de målsägande har tvingats in i huset där de mottagit slag, säger Ewa-Gun Westford.

  Polisen varnar

  Nu går polisen ut och varnar för personer som kommer till gårdar på Österlen. I ett Facebookinlägg skriver polisen: ”Personerna som kommer kan uppfattas som aggressiva och envetna i sitt sätt och försöker komma in i bostaden.”

  – Gärningspersonerna är ute efter guldföremål och pengar, värdeföremål kan man säga.

  En sak som alla de gårdar som har utsatts för rån och rånförsök har gemensamt är att det är större gårdar som drabbats. Men Ewa-Gun Westford vill att alla som bor på landsbygden ska vara uppmärksamma på avvikande händelser – öppna inte dörren om du inte väntar besök, råder hon.

  Inga signalement

  Det rör sig om sammanlagt fem misstänkta rån eller rånförsök och i nuläget utreds alla brott för sig, men på grund av likheterna i tillvägagångssätt är nästa steg att sätta samman dem och jämföra för att hitta likheter och skillnader.

  Vid det misstänkta rånet som inträffade på onsdagskvällen fick målsäganden motta flera slag och ambulans tillkallades. Under kvällen kopplades ett stort antal polispatruller samt helikopter och hundpatrull in för att söka efter rånarna, som ska ha försvunnit i en bil efter händelsen.

  – Det här handlar om en person som blivit överfallen i sitt hem. Då vill vi sätta in alla resurser vi har tillgängliga, säger Ewa-Gun Westford.

  Däremot vill polisen inte gå ut med signalement på de misstänkta gärningspersonerna.

  – Vi vill att den information och de tips vi får in inte ska vara färgade av att vi går ut med beskrivning av personerna. Vi vill äga den informationen så länge vi behöver.

  Ingen person har gripits och brotten rubriceras i nuläget som grovt rån, rån, rånförsök och grov stöld.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen