Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 december 2019

  Polisen varnar efter GPS-stölder för miljonbelopp

  Förra veckan inträffade fem stölder av GPS-utrustning i Örebro län. Utrustningen, som stals ur entreprenadmaskiner på ett bygge, hade ett sammanlagt värde kring två miljoner kronor.

  Polisen i Region Bergslagen varnar nu för fler stölder och uppmanar till vaksamhet.

   Bilderna har inget med händelsen att göra. Arkivbilder.
  Bilderna har inget med händelsen att göra. Arkivbilder. FOTO: Mostphotos / Hans Dahlgren

  Stölderna inträffade mellan torsdagen och fredagen och det var avancerad GPS-utrustning för cirka 400 000 kronor styck som försvann. Till SVT Nyheter Örebro säger polisen att stölderna har varit planerade och att de misstänker att ett kringresande brottsnätverk ligger bakom.

  – Man vet vad man är ute efter. Man klipper upp staket, går in och bryter upp maskinerna, säger Urban Leth, gruppchef för underrättelseenheten i Dalarna, till SVT nyheter.

  Läs mer: Så skyddar du din gård från stölder

  Varnar för fler stölder

  På sin hemsida skriver polisen att företagare som äger grävmaskiner och andra typer av entreprenadmaskiner bör vara på sin vakt för fler stölder vid vägbyggen, byggarbetsplatser samt andra platser där det finns entreprenadmaskiner med dyrbar GPS-utrustning.

  ”Det finns en anledning att tro att fler stölder kommer att ske i region Bergslagen, det vill säga i Dalarna, Värmland och Örebro län”, skriver polisen.

  Tidigare under hösten har polisen också gått ut med en varning för GPS-stölder kring Värmlands-trakten. Läs mer: Tjuvarnas nya knep – GPS-stölder

  ATL TV: Så snabbt stjäls en GPS

  Relaterade artiklar

  Till toppen