Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 januari 2017

  Polisanmäldes när han skippade balplasten

  Mjölkproducenten Eric Lennartsson i Umeå har valt att skippa balplasten av miljöskäl. Nu har hans förvaringslösning gjort att han har blivit polisanmäld för miljöbrott.

   En lantbrukare i Umeå trodde att han gjorde något bra för miljön när han valde att skippa balplasten. I stället blev han polisanmäld.
  En lantbrukare i Umeå trodde att han gjorde något bra för miljön när han valde att skippa balplasten. I stället blev han polisanmäld.

  Enligt kommunen finns det nämligen risk att hans utomhusförvaring leder till näringsläckage.

  Eric Lennartssons lösning bygger på att ensilaget förvaras mellan två jordvallar med plast i botten och plast över.

  – Vi lägger ensilage i tillfälliga limpor men kommunen menar att det är en fast anläggning. Det är det tvisten handlar om, säger han.

  LÄS ÄVEN: Överblivet ensilage kan ge gas

  ”Är otympligt”

  Själv tycker Eric Lennartsson att balplasten är ett stort problem, dels eftersom den är otymplig att hantera men också av miljöskäl. Med 90 kor och ungdjur på gården skulle det krävas ”gigantiska plastmängder”, för att använda hans egna ord. Dessutom kräver balhanteringen en hel del onödig traktorkörning.

  – Men tydligen är jag en större miljöbov när jag gör så här. Jag blir förskräckt när jag tänker på vad som är på väg att hända. Döms vi för detta, hur många lantbrukare kommer då att drabbas?

  Kommunen gav i första hand lösningen tummen ner eftersom man anser att det näringsrika pressvattnet kan rinna ut i marken. Enligt kommunen bör pressvattnet tas om hand på lämpligt sätt, exempelvis genom att det leds till flytgödselbrunnen. Dessutom anser kommunen att det är en anmälningspliktig ändring att anlägga en plansilo.

  VIDEO: Jättemaskinen packar ensilage

  ”Försumbart läckage”

  Som svar på klagomålen har Eric Lennartsson valt att gräva ner tillfälliga uppsamlingsbrunnar.

  Hur stort näringsläckaget blir i en konstruktion av det här slaget är svårt att avgöra, enligt kommunens miljöinspektör, Joakim Linder. Några mätningar har inte gjorts. Men enligt Eric Lennartsson är läckaget försumbart.

  – Den enda gången det finns något att pumpa bort är när det regnar. Så vi har inte haft något läckage, säger han.

  Än är det för tidigt att säga vad konsekvenserna skulle bli vid en eventuellt fällande dom. I första hand beror det på hur andra kommuner väljer att agera.

  – I ett bredare perspektiv blir det ett nederlag för det sunda förnuftet. Då kommer ett antal personer att bli olagliga eller så kommer det medföra stora kostnader till ingen som helst nytta. Men tar andra kommuner Umeå som ett varnande exempel kommer det inte att hända någonting, säger Arne Lindström, ordförande i LRF Västerbotten.

  LÄS ÄVEN: Ensilagevandaler erkände och bad om ursäkt

  Relaterade artiklar

  Till toppen