Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 maj 2017

  Polisräddad get stulen i Skåne

  UPPDATERAD. Stockholmspolisen räddad en liten get ur en varm bil i fredags. Nu visar det sig att den tre månader gamla killingen - Getrud - stulits ur hagen hos ett skånskt gårdsmejeri.

   Victoria Mårtensson Winberg med en av gårdens tidigare uppfödda killingar.
  Bild 1/2 Victoria Mårtensson Winberg med en av gårdens tidigare uppfödda killingar. FOTO: Fredrik Thunberg
   Sonen Melvin, 7, på promenad med sina favoritkillingar, den smörkolafärgade Kola och Getrud.
  Bild 2/2 Sonen Melvin, 7, på promenad med sina favoritkillingar, den smörkolafärgade Kola och Getrud.

  Victoria Mårtensson Winberg fick en chock när hon kollade Aftonbladet på nätet sent på fredagskvällen. På bilder fanns deras försvunna getkilling Getrud. Killingen hade räddats av polisen ur en varm bil sedan en parkeringsvakt upptäckte getens belägenhet i Skanstull i Stockholm.

  – Vi har saknat henne sedan i tisdags och ville gärna tro att det var en räv som tagit henne i hagen, säger Victoria Mårtensson Winberg.

  Tillsammans med sin man Henrik driver hon Glada Getens Mejeri i Tyringe utanför Hässleholm. På gården finns ett 80-tal mjölkande getter och ungefär lika många killingar. Inriktningen på mejeriet är tillverkning av getost.

  VIDEO Litet gårdsmejeri skyndar långsamt

  Spårlöst försvunnen

  Killingen, eller Getrud som hon kallas, är tre månader gammal och har gått i en hage med jämngamla Kola. De båda killingarna har hängt tätt ihop sedan de föddes.

  – När jag kom till hagen i tisdags var Kola väldigt uppjagad och Getrud var spårlöst borta. Vi ville ju inte riktigt tro att någon stulit henne utan har haft tusen olika teorier om vad som kunde ha hänt.

  Sedan killingen försvann har paret ökade kontrollen av sina djur och börjat ta in och låsa om gårdens getter på natten.

  Getrud är en mycket social killing som gärna går i koppel och vill bli både klappad och buren. Hon är också sonen Melvins favorit.

  – Han går mycket med henne och hon har också varit med Melvin till skolan.

  Kände igen henne

  Det var just Getruds beteende på bilderna som gjorde att Victoria direkt kände igen henne.

  – Hon är ju så kelsjuk och det syns när hon sträcker på sig för att få komma upp.

  Nu är Getrud i tryggt förvar sedan polisen konsulterat Skansens välkände djurexpert Jonas Wahlström som konstaterade att Getrud också mådde bra.

  – Vi fick ett larm om att en parkeringsvakt hittat en get i en parkerad bil utan registreringsskyltar nere vid Skanstull, uppgav en av poliserna till Aftonbladet.

  Minst två timmar i bilen

  Enligt uppgift till polisen hade bilen stått minst två timmar på platsen.

  – Nu hoppas vi få hem Getrud, en lastbilschaufför har redan hört av sig och lovat att han ska kunna ta henne med sig från Stockholm, säger Victoria.

  LÄS MER Uttjänt julgran mums för getter

  Polisen ska nu upprätta en anmälan om djurplågeri.

  – Det är lite annorlunda att det är en get, det är oftast hundar folk ringer om när det gäller djur som sitter fast i en varm bil. Men detta är givetvis lika allvarligt, säger Eva Nilsson vid polisens ledningscentral.

  PREMIUM Satsade på get och hotad ras

  Relaterade artiklar

  Till toppen