Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 november 2019

  Polen inför märkning för gmo-fritt kött

  Produkter från djur som fått gmo-foder ska kunna märkas som gmo-fria, skriver IEG Policy. Märkningen ska vara frivillig och träder i kraft i januari 2020, om det inte kommer några invändningar från EU-komissionen och övriga EU-länder.

   Kött från polska köttdjur, som de har, ska kunna märkas som gmo-fria, enligt ett lagförslag.
  Kött från polska köttdjur, som de har, ska kunna märkas som gmo-fria, enligt ett lagförslag. FOTO: Gunilla Ander

  Den föreslagna lagen sätter gränser för hur lång tid som ett djur måste ha fått garanterat gmo-fritt foder för att produkter från det ska kunna märkas som gmo-fria. För till exempel nötkreatur och hästar som ska bli kött gäller ett år, för alla djur som används för mjölkproduktion är gränsen tre månader och för fåglar i äggproduktion räcker det med sex veckor. Märkningen ska vara frivillig. Ifall EU-kommissionen och övriga EU-länder inte har några anmärkningar träder lagen i kraft den första januari 2020 enligt IEG Policy.

  Tyskland och Österrike har redan lagstadgade märkningar som informerar konsumenter om att kött, ägg och mjölk producerats ”utan genteknik”. Inte heller där ställs det krav på att djur med lite längre livslängd ska ha utfodrats med gmo-fritt foder hela sina liv. I Tyskland växer marknaden för gmo-fria livsmedel stadigt. 2018 köpte tyska konsumenter ”Ohne Gentechnik”-märkt mat för över 106 miljarder kronor, en ökning med 41 procent från föregående år enligt en rapport från USA:s jordbruksdepartement USDA.

  Amerikanskt intresse

  Utvecklingen är intressant för USA då ett ökande intresse för mat som inte producerats med hjälp av genteknik innebär ett minskande intresse för gmo-soja, en stor amerikansk exportprodukt. Enligt USDA-rapporten är det i dag bara den tyska grisuppfödningen som fortfarande använder övervägande gmo-soja.

  På EU-nivå finns det gemensamma regler för att produkter gjorda på genmodifierade grödor måste vara märkta, men inga krav på att produkter från djur som utfodrats med gmo-foder ska vara det. I Sverige är det fortfarande ovanligt med genmodifierade livsmedel och foder. Det är ett resultat av frivilliga val i olika delar av livsmedelskedjan, från bönderna till handeln.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen