Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 augusti 2019

  Polen erbjöds posten som jordbrukskommissionär

  Polens kandidat till EU-kommissionär, Krzysztof Szczerski, har dragit tillbaka sitt namn efter att ha erbjudits jordbruksportföljen, skriver Euractiv.

   Den första november ska en ny EU-kommission flytta in i Berlaymont-byggnaden i Bryssel.
  Den första november ska en ny EU-kommission flytta in i Berlaymont-byggnaden i Bryssel. FOTO: Ann Lindén

  Krzysztof Szczerski anser att jordbruket är så viktigt för Polen att uppdraget som jordbrukskommissionär bör gå till någon med bättre kvalifikationer på området än han själv. ”Det bör gå till någon som varit engagerad i jordbruket hela sitt liv”, citerar Euractiv en intervju i den polska radiostationen RMF FM. Krzysztof Szczerski tycker att den kravspecifikationen stämmer bättre in på landsmannen Janusz Wojciechowski som tidigare suttit i EU-parlamentets jordbruksutskott. Han är nu Polens officiella kommissionärskandidat.

  Ett annat namn som förekommit i spekulationerna kring vem som ska bli nästa EU-kommissionär är Bulgariens kandidat Mariya Gabriel. Hon är i dag kommissionär med ansvar för den digitala ekonomin och det digitala samhället. Hon var EU-parlamentariker mellan 2009 och 2017 och satt i parlamentets jordbruksutskott under de första fem åren.

  Den tillträdande EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, håller intervjuer med kommissionärskandidaterna denna vecka. I skrivande stund är det bara Italien och Frankrike som ännu inte lämnat in några namn. Går allt enligt planerna kommer en lista med förslag på vilka personer som får vilka portföljer presenteras den 10 september. Den nya kommissionen ska börja jobba den första november.

  Relaterade artiklar

  Till toppen