Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari

  Pojken med matjord i fickorna

  Vadstena

  Dag Hermansson växte upp som sonen till inspektorn på Ullevi gård utanför Vadstena. Genom en serie snillrika gårdsaffärer de senaste årtiondena har han kunnat köpa Ullevi gård för 81 miljoner kronor. Det här är hans historia.

  Trots att Dag Hermansson vissa år omsatt över 100 miljoner kronor har affärer inte uppmärksammats i någon större utsträckning. Och det är en stillsam och modest person som tar emot på Ullevi gård, strax utanför Vadstena. Med tanke på att gården är på 655 hektar är boningshuset mycket diskret, en parstuga från 1700-talet.

  – Jag hade aldrig tänkt att det skulle gå så här bra. Min plan från början var att få ett större arrende som jag kunde stanna kvar på, säger Dag Hermansson.

   – Jag hade aldrig tänkt att det skulle gå så här bra. Min plan från början var att få ett större arrende som jag kunde stanna kvar på, säger Dag Hermansson.
  – Jag hade aldrig tänkt att det skulle gå så här bra. Min plan från början var att få ett större arrende som jag kunde stanna kvar på, säger Dag Hermansson. FOTO: Per Österman

  Var mångsysslare

  Han är uppvuxen på Ullevi som son till inspektorn. Gården ägdes av Jan Stenbecks maktbolag Kinnevik.

  I slutet av 70-talet gick Hermansson på Alnarp och började sin karriär med att arrendera ett par spannmålsgårdar, först på Vikbolandet utanför Norrköping och sedan Assmåsa gård i Sjöbo, Skåne.

  – Jag höll också på med lastbilar, körde gödsel och betor. Då kom jag i kontakt med många människor och kunde göra affärer på olika saker, berättar han.

  Bildade bolag inom spannmål

  Att Dag Hermansson är duktig på affärer står utom allt tvivel. Första rycket kommer med Omställning 90 i början av 90-talet då den socialdemokratiska regeringen betalade rundligt för att bönderna skulle lägga mark i träda. Dag Hermansson nappade på erbjudandet och förstärkte markinnehavet med kontanter från omställningen.

  Därtill görs en viktig företagsaffär.

  – Höstveteodlingen på Assmåsa gick väldigt bra. Då bildade vi ett bolag som vi sålde spannmålen till och som vi behöll några år. Sedan sålde vi det vidare. Det blev min grundplåt.

  Därefter skalas affärerna upp. Nu är det gårdar som betalas med tvåsiffriga miljonbelopp. 1994 köper han Hoby gård på 164 hektar utanför Lund för 10-15 miljoner kronor. Mer specifik vill han inte vara. Genom tillköp ett par år senare växer gården till 240 hektar.

   Ordet Ullevi betyder Ulls offerplats och har alltså anor rätt ner i järnåldern. Trots det utmärkta läget är boningshuset modest.
  Ordet Ullevi betyder Ulls offerplats och har alltså anor rätt ner i järnåldern. Trots det utmärkta läget är boningshuset modest. FOTO: Per Österman

  Oväntat när Ullevi dök upp

  Banken han använde, Färs- och Frosta sparbank, nu Sparbanken Skåne, såg att affärerna gick år rätt håll och hjälpte honom med nästa förvärv år 2000: Lilla Markie i Trelleborgs kommun. Prislapp 23 miljoner kronor. Gården ligger söder om landsvägen på Söderslätt och med tillköp blir den 204 hektar.

  Sju år senare inträffar något oväntat. Ullevi, gården i Östergötland där han vuxit upp, kommer ut på marknaden. Dag Hermansson hade då precis köpt sin tredje större gård, Minnesberg i Trelleborg för 20 miljoner kronor, med tanken att sambruka den med Lilla Markie.

  Frestelsen att köpa Ullevi blir för stor. Han säljer Lilla Markie med en vinst 23 miljoner och kommer över Ullevi.

  Bästa affären gjordes 2010

  Den makalösa vinsten på Lilla Markie berodde på det långa räntefallet som påbörjades med EU-inträdet. På bara sju år hade priset nära nog fördubblats.

  Men den i särklass bästa affären skulle komma ett par år längre fram, år 2010.

  Hoby gård, som Hermansson köpte 1994, ligger nära fideikommisset Svenstorp. Samtidigt ligger Svenstorps äga Odarslöv dikt an till staden Lund, just där Region Skåne och universitetet ville bygga partikelacceleratorn ESS. Men enligt statuterna kunde fideikommisset inte sälja den marken.

   Närheten till Vättern ger ett milt klimat och goda odlingsbetingelser. Dag Hermansson odlar ekologiskt på de 655 hektaren och har en enkel men effektiv maskinpark.
  Närheten till Vättern ger ett milt klimat och goda odlingsbetingelser. Dag Hermansson odlar ekologiskt på de 655 hektaren och har en enkel men effektiv maskinpark. FOTO: Per Österman

  Ett besvärligt problem.

  När Dag Hermansson inser situationen kontaktar han Dag Magnusson på Skånegårdar. Tillsammans syr de ihop en affär som ser ut så här: Region Skåne köper Hoby gård för 74 miljoner kronor. Fideikommissets gränser ritas om så att Hoby inkorporeras och Odarslöv, där acceleratorn ska ligga, hamnar utanför.

  Alla var nöjda med den lösningen. Kanske mest Hermansson som fick grovt räknat en premie på 50 procent för Hoby gård.

  Men det slutar inte där.

  Eftersom Dag Hermansson aktivt brukar Ullevi i Östergötland var inte längre Minnesberg i Skåne ett nödvändigt innehav. Gården såldes i höstas för 40 miljoner kronor. Återigen en affär som gav en avkastning på cirka 100 procent.

  ”Man har inte tur ett helt liv”

  När ATL frågar Dag Magnusson på Skånegårdar, som assisterat Hermansson vid de flesta affärerna, om Hermansson haft tur svarar Magnusson.

  – Man har inte tur ett helt liv. Dag Hermansson kan räkna.

  Vilket han själv bekräftar.

  – Jag har sifferkombinationen. När jag skriver med penna på papper så känner jag om det är rätt eller fel, säger han.

  Det kan vara ett familjedrag. Mammas bror, Lars Hörmander, blev professor i matematik på Stanford University i USA vid 26 års ålder.

  Idag sitter Dag Hermansson, som bara har en grundskoleutbildning, på en lågt belånad gård i en av de bästa jordbrukstrakterna i Sverige. Ullevi gränsar mot Vättern och är helt ekologisk. Den sköts av två-tre personer varav Dag Hermansson är en. Livsstilen är enkel. Ena tröskan är 22 år gammal och harvar gör man bland annat med en traktor från 60-talet eftersom den är så lätt.

  Ett lagarbete

  Vi talar lite om varför det gått så bra. Bra rådgivare är det första, konstaterar Dag Hermansson och nämner speciellt Gunnar Axelsson på LRF Konsult i Norrköping som varit med hela vägen. Samt bra medarbetare och en skicklig mäklare. Och en stabil bank.

  – De har trott på mig. Låg belåning är ingen nackdel. Jag har amorterat hårt också. Det är därför jag har kunnat gå vidare.

  När han får frågan om det är färdigköpt nu ler han snett men ger inget svar.

  Fortsättning lär följa.

  LÄS OCKSÅ: Sveaskogs framfart oroar arkeologerLÄS OCKSÅ: Historiskt höga massavedspriser i NorgeLÄS OCKSÅ: Superhästen inom trav börjar ny karriär

  Till toppen