Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 maj 2017

  Plåt dödar 5 000 kor

  Varje år skadas och avlivas ett stort antal kor efter att ha ätit plåt. Orsaken är aluminiumburkar som slängs längs vägarna.

   Korna får i sig de vassa aluminiumbitarna genom grovfodret.
  Korna får i sig de vassa aluminiumbitarna genom grovfodret.

  Det är Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som enligt Radio Jönköping hävdar att det årligen handlar om drygt 5 000 kor som blir så svårt skadade att de måste avlivas. Det efter att korna har fått skärsår i magen efter att ha ätit plåt som följt med i grovfodret.

  När gräset slås på vallar intill vägar strimlas också läsk- och ölburkarna och aluminiumplåten blir till vassa småbitar.

  – Korna äter gräset där det finns små fina metallflisor. De kan sätta sig i halsen eller följa med ner i vommen. De kan till och med vandra till hjärtat, säger Lars-Ove Johansson ordförande i LRF Sydost, till Radio Jönköping.

  Plåtbitarna orsakar stort lidande för de kor som drabbas. För bönderna kan det bli stora kostnader för veterinär och nödslakt men det blir också en ekonomisk förlust i produktionen att tvingas ta bort en ko.

  – Min uppmaning är att ta med burken hem, panta den och få en krona, säger Lars-Ove Johansson.

  LÄS MER Oroande plastfynd i norska komagar

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen