Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 oktober 2016

  Plastbotten i ny Keenanblandare

  Keenan har uppgraderat sina foderblandare med plastbotten och en starkare drivlina som nu går i ett oljebad. Maskinerna har också blivit mer servicevänliga.

   Programmet har plats för 99 olika recept. Varje lass registreras hos Keenan och de larmar på en gång om det är något som avviker.
  Bild 1/3 Programmet har plats för 99 olika recept. Varje lass registreras hos Keenan och de larmar på en gång om det är något som avviker. FOTO: David Larsson
   Baltillsatsen är en vagga ovanför foderblandaren. Balen rivs på undersidan och enslitaget ramlar ned och blandas i kammaren.
  Bild 2/3 Baltillsatsen är en vagga ovanför foderblandaren. Balen rivs på undersidan och enslitaget ramlar ned och blandas i kammaren. FOTO: David Larsson
   Keenans foderblandare finns nu med plastbotten som tillval.
  Bild 3/3 Keenans foderblandare finns nu med plastbotten som tillval. FOTO: David Larsson

  Irländska Keenan tillverkar foderblandare men säljer även rådgivningstjänster kopplade till mjölkproduktionen. Blandarna finns som traktordragna, stationära eller semistationära och de har flera alternativ för var man vill ha utmatningen.

  Utmatningen sker via en skruv som går i en egen kammare längs hela sidan. När blandningen är klar öppnas en lucka till skruven och foder från hela kammaren matas ut.

  Plast för bättre hållbarhet

  Blandningen görs med en haspel med sex paddlar på en längsgående axel där fodret går mot fasta knivar i botten på blandningskammaren. Hela undre halvan av kammaren plus bakgaveln kan i de uppgraderade modellerna nu fås med plast för att få en bättre hållbarhet.

  Modellen som visades på Elmia Lantbruk, Keenan MechFiber 365, rymmer 20 kubik och kräver en traktor på cirka 100 hästkrafter, en blandare för en besättning på runt 100 kor. Mässexemplaret var utrustat med rundbalstillsatsen Bale Handler, en vagga över blandningskammaren där man lägger en bal i taget. Haspeln driver balen mot en rad med knivar och river av en del av ensilaget som ramlar ned i kammaren.

  Kontinuerlig information

  Keenans koncept bygger på att blandaren efter varje lass skickar uppgifter om foderblandningen via internet till företagets server. Där analyseras det automatiskt och lantbrukaren larmas direkt om det är något som avviker.

  I företagets rådgivningssystem ingår också att lantbrukare kontinuerligt, varje dag eller en gång i veckan, skickar in uppgifter om till exempel antal mjölkande kor, mjölkmängd och fetthalt till Keenans server. I kombination med foderdatan får man då fram en rad uppgifter om foderutnyttjande och även ekonomi om man matat in grunduppgifter för det.

  Relaterade artiklar

  Till toppen