Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 mars 2019

  Hogan: Det finns ingen plan B

  Bryssel

  Jordbrukskommissionären ser inget behov av att titta på övergångsåtgärder än.

   Phil Hogan, EU:s jordbrukskommissionär.
  Phil Hogan, EU:s jordbrukskommissionär. FOTO: Ann Lindén

  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) anser att det är dags att börja titta på en plan B ifall tidsplanen för reformen av EU:s jordbrukspolitik inte håller. Jordbrukskommissionär Phil Hogan håller inte med. Vid presskonferensen efter måndagens jordbruksministerråd höll irländaren fast vid att reformprocessen följer tidsplanen.

  – Jag har inget övergångsarrangemang färdigt, jag ser inte att det finns något behov för det än.

  Petre Daea, jordbruksminister i ordförandelandet Rumänien, insisterade också på att allt går enligt planerna och att jordbruksministrarna kommer att vara redo att anta gemensamma ståndpunkter vid rådsmötet i juni.

  – Lantbrukarna behöver en ny jordbrukspolitik, inte en övergångsperiod.

   Rumäniens jordbruksminister och Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson har olika åsikter om tidplanen för CAP-reformen.
  Rumäniens jordbruksminister och Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson har olika åsikter om tidplanen för CAP-reformen. FOTO: Juha Roininen/EUP-IMAGES

  Nära att enas om två förslag

  Phil Hogan påpekade att medlemsländerna, liksom EU-parlamentets jordbruksutskott, är nära att enas om två av de tre lagförslag som ingår i den jordbrukspolitiska reformen. Men det är det tredje, som sätter grundvillkoren för de strategiska program som ger medlemsländerna kraftigt ökat inflytande över stödens utformning, som är det mest komplicerade.

  De potentiella tuvorna på vägen till ett klubbat reformpaket finns inte heller bara i de förslag som jordbruksministrarna rår över. Flera ministrar lyfte att ramarna för jordbrukspolitiken sätts av EU:s nästa långtidsbudget som planeras att vara färdigförhandlad före årsskiftet.

   Jordbruksministerrådet i sammanträde.
  Jordbruksministerrådet i sammanträde. FOTO: Juha Roininen/EUP-IMAGES

  Reform eller budget först?

  – Det är väldigt svårt att diskutera detaljer om vi inte vet storleken på den framtida jordbruksbudgeten, sa till exempel Polens jordbruksminister Krzysztof Ardanowski.

  Andra tunga medlemsländer som Spanien, Irland och Frankrike valde också att tala om att budgetfrågan måste vara klar innan den jordbrukspolitiska reformen kan bli det. Det som komplicerar den tågordningen är att de ansvariga för långtidsbudgeten, finansministrarna och i slutändan regeringscheferna, kan hävda att den borde vara omvänd. Hur kan de besluta om en budget för jordbrukspolitiken om de inte vet vad pengarna ska gå till?

  Största förändringarna i reformförslaget

  • Minskning på stöden från 60 000 euro, tak vid 100 000 euro.

  • Medlemsländerna tar över utformningen av stöden.

  • Större fokus på unga lantbrukare.

  • Förgröningen försvinner.

  • Mer av jordbruksbudgeten ska gå till miljö- och klimatåtgärder.

  • I förslaget till långtidsbudget för perioden 2021–2027 skärs jordbruksbudgeten ned med runt fem procent. Stöden i landsbygdsprogrammet minskar mer än direktstöden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen