Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 december 2017

  Peter har sparat i 20 år

  Föräldrarna är pensionärer och hans farmor levde tills hon var över 105 år. För Peter Larsson är det viktigt att ha en pension som räcker till. Därför pensionssparar han privat sedan många år tillbaka.

  Peter Larsson driver Mälhammars gård som ligger nära Mälaren, någon mil från Eskilstuna, tillsammans med sin fru Marika. Det var Peters föräldrar som tidigare ägde gården. De är precis i färd att avsluta generationsskiftet som de planerat för i många år.  

  Att pensionen är viktig är extra aktuellt för Peter eftersom hans föräldrar pensionerat sig.

  – De började pensionsspara sent och har ingen hög pension. Men de har aldrig nolltaxerat, vilket var inne på 1970- och 80-talen. Däremot har resultatet varit lite för lågt för att ge okej pension. Men vi har styckat av en tomt där de byggt sitt hus och de bor bra och till en rimlig kostnad, säger han.

   Peter Larsson på Mälhammars gård utanför Eskilstuna.
  Peter Larsson på Mälhammars gård utanför Eskilstuna. FOTO: Per Groth

  Vill behålla gården i släkten

  Att gården ska stanna i släkten vill även Peter och Marika, om barnen vill ta över när det är dags för dem att dra sig tillbaka.

  – Det blir en värdeökning av gården och den kan vi få del av sedan. Och så pensionssparar vi båda, mest till Marika för hon hade inte sparat så mycket förut, säger Peter och klappar en av kalvarna som nyfiket tittar på fotografens kamera.

  Pensionssparar båda två

  Närmare 190 mjölkkor har de på gården och utöver det ska marken brukas, skogen skötas och entreprenadverksamheten hållas i gång. Det finns att göra, med andra ord, och tiden att pensionsplanera är skral. Men pensionssparar gör de, både Peter och Marika.

  LÄS OCKSÅ: Generationsskifte – en komplex fråga

  Först och främst siktar de på att kunna ha ett resultat varje år som ger dem en inkomst som överstiger gränsen för statlig skatt. Sedan har de varsin pensionsförsäkring som är avdragsgill och gör att deras inkomster hamnar precis under gränsen för statlig skatt.

   Peter Larsson på Mälhammars gård utanför Eskilstuna.
  Peter Larsson på Mälhammars gård utanför Eskilstuna. FOTO: Per Groth

  På så vis får de en hög inbetalning till inkomst- och premiepensionen och dessutom ett privat sparande som kompenserar för tjänstepensionen.

  – Jag började pensionsspara 1997, när jag tog över mammas del av lantbruket. Men min fru började för bara några år sedan, när hon övertog min pappas del av gården. Så vi sparar mer till henne nu, med målet att vi ska ha lika stor pension båda två när vi pensionerar oss.

  Vad vill du göra som pensionär? Har du tänkt på det, fast det är långt kvar?

  – Resa vore roligt. Vi har anställda nu, vi är sex som jobbar på gården, och de litar jag på till 100 procent. Så vi skulle kunna resa en del nu också men det är så mycket annat som ska göras, säger han och hoppar in i bilen för att åka i väg och köra in gräs som ska bli till ensilage.

  Trots att det är sen oktober. Ett konstigt år har det varit, för lantbrukarna.

  Mälhammars gård

  Drivs av Peter och Marika Larsson.

  Bolagsform: Enkelt bolag.

  Omsättning cirka 9 miljoner kronor.

  190 mjölkkor.

  250 hektar åker ägd/arrenderad.

  100 hektar skog.

  Entreprenadverksamhet.

  LÄS OCKSÅ: Vågen av generationsskiften skjuts framåtLÄS OCKSÅ: Andra vägar än arv till egna gårdenLÄS OCKSÅ: Bestämmer du verkligen över din egen skog?

  Relaterade artiklar

  Till toppen