Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 30 juli 2017

    Pengar till utveckling och säkerhet

    Nu har LRF Kött tillsammans med branschförbunden, beslutat om vilka projekt som får medel från köttbranschens branschutvecklingspeng.

    FOTO: Mostphotos

    I mitten av maj gick ansökningstiden ut och totalt sökte sexton olika projekt anslag. Hälften av dem har nu fått sina ansökningar beviljade.

    Tre miljoner kronor per år fördelas mellan projekt för gris, nöt och lamm enligt en procentsats som avgörs av hur mycket pengar som varje djurslag betalar in till branschutveckling varje år. Pengar som samlas in via slaktavräkningen.

    Fördelningen är 65 procent till gris, 30 procent till nöt och 5 procent till lamm och för att uppfylla kriterierna måste projekten syfta till att öka lönsamheten i köttbranschen och stötta de nationella handlingsplanerna för köttproduktion.

    I beslutsgruppen ingår LRF Kött, Svenska köttföretagen, Sveriges grisföretagare, Sveriges nötköttsproducenter, och Svenska fåravelsförbundet.

    – Vi är glada över att vi har fått så många ansökningar som vi tror kommer att göra stor skillnad för lönsamheten på enskilda gårdar, säger Theres Strand, Branschansvarig vid Svenska Köttföretagen i ett pressmeddelande.

    Beslutsgruppen för gris kommer även att lägga del av anslagen på ett samverkansprojekt för avvänjning av smågrisar utan zink som man startar till hösten.

    LÄS MER: Långa slaktköer för oanmält nötLÄS MER: Drabbad bonde överklagar ersättningPREMIUM: Nu är det slut på bunden stutPREMIUM: Folke 86 – en klippa i vallskördenLÄS MER: Traktorolyckan: ”Jag var bara en passagerare”PREMIUM: Många alternativ på liten gårdLÄS MER: Tjur i mjölkbesättningen – så minskar du riskernaPREMIUM: Tonåringarnas idé sparar tid och bränsle

    Här är projekten som beviljats pengar:

    LAMM: Theo den Braver, Gård & Djurhälsan för ”Best Practice – från forskning till fält”

    NÖT: Katinca Fungbrant, Gård & Djurhälsan för ”Diagnos vid oplanerade utgångar av tjurar i liggbåsbesättningar”

    NÖT: Åsa Lundberg, Växa Sverige för ”Ökad kunskap om infektioner orsakade av Mycoplasma bovis”

    GRIS: Anna Molander, Hushållningssällskapet för Kurser för produktionsrådgivare gris 2017/2018

    GRIS: Lena Eliasson-Selling, Gård & Djurhälsan för ”Nyckeltal för antibiotikaanvändning mätt i andel behandlade individer i svenska grisbesättningar”

    GRIS: Maria Malmström, Griskonsult för Förmans utbildning gris och Djurskötare utbildning

    GRIS: Lina Hidås, Gård & Djurhälsan för Grisföretagardagen 2017

    GRIS: Linda Lundberg, Svenska Köttföretagen för ”Ny genetik – nya förutsättningar”

    Kriterier för projekt som kan beviljas del av branschutvecklingspengen:

    Minst tre kriterier måste uppfyllas.

    Kommunikation runt svenskt nötkött och klimat samt projekt som leder till klimateffektiviseringar inom svensk nötköttsproduktion

    Kunskapsöverföring inom svensk lammköttsproduktion

    Åtgärder som förbättrar svensk lammköttsmarknad

    Ökar lönsamheten inom näringarna för gris, nöt och lamm

    Säkrar fortsatt låg förbrukning av antibiotika inom svensk gris-, nöt- och lammproduktion

    Säkrar fortsatt hög djurhälsa och djurvälfärd inom svensk gris-, nöt- och lammproduktion

    Bidrar till en ökad lönsamhet på gårdsnivå inom svensk gris-, nöt- och lammproduktion

    Bidrar till en effektivare svensk gris-, nöt- och lammproduktion

    Bidrar till minskade kostnader på gårdsnivå inom svensk gris-, nöt- och lammproduktion

    Innovativt och nytänkande

    Praktiskt inriktade försök

    Marknadsför den svenska modellen

    Samarbete inom branschen genom fler aktörer som genomför och finansierar projektet

    Relaterade artiklar

    Till toppen