Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 september

  Pengar till naturskydd och biogasproduktion i budgeten

  Både bonus och malus höjs för att främja klimatsmartare bilar.

   Medel för att skydda mer natur ingår i den budget för 2021 som presenteras i sin helhet om en vecka.
  Medel för att skydda mer natur ingår i den budget för 2021 som presenteras i sin helhet om en vecka. FOTO: Cecilia Persson

  200 miljoner avsätts för stöd för produktion av biogas i den budget för 2021 som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om. Stödet har förlängts år för år i ett antal år nu. Energimyndigheten får dessutom i uppdrag att utreda behovet av styrmedel för att främja vissa biodrivmedelsanläggningar och minska importen av biodrivmedel.

  För att öka intresset för fossilfritt körande ändras även i regelverket kring Bonus-malus-systemet. Den högsta bonusen, för fordon som släpper ut noll gram koldioxid, höjs från 60 000 till 70 000 kronor. Koldioxidgränsen för bonus sänks från 70 till 60 gram per kilometer. I andra ändan höjs malus-delen.

  – Jag tror att många tycker det är rätt och riktigt. Den som väljer en bil som släpper ut mycket får betala för det, men den som vill göra rätt, som väljer en klimatsmart bil, kommer att tjäna på det, sa Per Bolund (MP), biträdande finansminister när han och språkrörskollegan Isabella Lövin höll en presskonferens om budgetnyheterna på måndagsförmiddagen.

  600 miljoner till skydd av skog

  Budgeten för skydd av natur tillförs 600 miljoner kronor nästa år, och skötseln av redan skyddad mark får 450 miljoner kronor.

  – Det finns inget mer effektivt sätt att skydda hotade arter än att skydda naturen de lever i, sa miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

  350 miljoner läggs på att återväta våtmarker. Satsningen på att genom så kallade gröna jobb ge personer långt från arbetsmarknaden sysselsättning med natur- och skogsvård på myndigheter, och erfarenhet som ska göra dem anställningsbara i de gröna näringarna, förlängs med 180 miljoner kronor i år.

  Hela budgeten läggs fram på måndag, den 21 september.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen