Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari

  Pengabrist stoppar lönsammare salixskördare

  Västerås.

  En ny skördemaskin för salix skulle ge möjlighet till högre effektivitet och bättre affärer. En prototyp som visar att konceptet fungerar finns framme. Men det finns inga pengar att bygga en färdig maskin.

  Med några centimeter nysnö på den blå plåten ser prototyopen till helskottsskördare lite deppig ut.

  På Brunna gård utanför Västerås tar medlemmarna i Farmarenergi Mälardalen ett sista farväl av maskinen som skulle öka lönsamheten i deras salixodling.

  – Nu har projektet gått i stå. Vi har inte fått de pengar vi har ansökt om att få för att förbättra maskinen, säger Bodil Bardosson Lind, ordförande i Farmarenergi Mälardalen.

  I dag skördas salix oftast med den hack som flisar pinnarna direkt i fält i en balja bakom en traktor som kör bredvid. Men att hacka i fält går inte lika snabbt som att flisa på terminal och flisen som kommer in till värmeverket är blöt.

  Alternativa skördemetoder är att kapa salixen och bala den i en särskild balpress, en Biobaler. Balen kan sedan torka och eldas i en halmpanna. Det finns också helskottsskördare som inte buntar. Och så finns det grotbuntare.

  Farmarenergi i Mälardalen har tagit fram en prototyp till en ny skördemaskin som både skulle skörda och bunta. Och som skulle göra det möjligt leverera en torr vara till värmeverket året om.

  Salixen kapas med kedjeförsedda skivor. Skotten matas upp med en elevator. En plåt komprimerar lasset, som sedan buntas med tre band och läggs på marken bakom ekipaget. Där kan buntarna torkas, samlas ihop och köras med timmerbil till värmeverket för flisning.

  – Maskinen skulle förbättra salixskörden, det blir en torrare vara och effektivare transporter, säger Bodil Bardosson Lind.

  Konceptet är klart och fungerar. Nästa steg är att bygga en lättare och smidigare maskin som verkligen kan jobba i fält. Men så blir det alltså inte. I brist på pengar kommer prototypen att ställas in i ett lager i väntan på bättre tider.

  – Men det kanske finns någon därute som är villig att ta upp den här idén och bygga vidare och göra en färdig maskin som fungerar fullt ut, för det gör tyvärr inte den här, säger Bodil Bardosson Lind.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen