Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juni 2016

  Patent för svensk GMO-beta

  För första gången på tolv år har det registrerats ett svenskt patent på en genmodifierad gröda. Denna gång en sockerbeta skriver Land Lantbruk.

   Svenska forskare har tagit fram en stärkelseproducerande sockerbeta.
  Svenska forskare har tagit fram en stärkelseproducerande sockerbeta. FOTO: Mostphotos

  Det är svenska forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som tagit fram en genetiskt modifierad sockerbeta. I stället för socker producerar betan stärkelse. Det var femte gången som Patent och registreringsverket godkänt patent på en genmodifierad växt. Inget av de tidigare fyra patenten är nu aktiva.

  Jämfört med potatis skulle det finnas flera fördelar med att en sockerbeta ger stärkelse. Bland annat kräver den mindre vatten och det behövs mindre bekämpningsmedel. Den tål frost bättre än potatis och sås med frö, vilket innebär mindre arbete.

  – Eftersom det är gmo-teknik så är ju inte kommersialiseringen speciellt hoppfull i Europa. Så det är väl inget vi tror på i nuläget men vi lät patentet gå igenom iallafall, säger Matias Samuelsson, forsknings- och utvecklingschef på bolaget Lyckeby Starch, till Land Lantbruk

  Det är Lyckeby Starchs ägarförening Sveriges Stärkelseproducenters forskningsstiftelse som beställt och bekostat forskningsprojektet där betan odlats i laboratoriemiljö.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen