Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 oktober 2019

  ”Passar bra för dem som vill utnyttja marken bättre”

  Kontrollprogrammet för utegångsdjur utan ligghall är bra alternativ för lantbrukare som har rätt förutsättningar. Det säger Katinca Fungbrant vid Gård & Djurhälsan.

   Första året rekommenderar Katinca Fungbrant vid Gård & Djurhälsan att man endast har hälften av det djurantal som man tror att ett skifte kan klara av. ”Då har man marginal och kan hitta vilka rutiner som passar på sitt skifte vid olika väderförhållanden”, säger hon.
  Första året rekommenderar Katinca Fungbrant vid Gård & Djurhälsan att man endast har hälften av det djurantal som man tror att ett skifte kan klara av. ”Då har man marginal och kan hitta vilka rutiner som passar på sitt skifte vid olika väderförhållanden”, säger hon. FOTO: Gård & Djurhälsan

  Intresset för kontrollprogrammet för utegångsdjur utan ligghall har ökat successivt sedan starten för tio år sedan. I år har ett 50-tal nötköttsproducenter anslutit sig.

  – I år är första året när ingen större förändring skett från året innan. Några har valt att lämna och några nya har tillkommit, säger Katinca Fungbrant, djurhälsoveterinär vid Gård & Djurhälsan.

  Läs mer: Hon har valt bort ligghall

  Fullgoda alternativ till ligghall

  För att få delta i programmet måste man kunna erbjuda sina djur ett fullgott alternativ till ligghall som skydd mot väder och vind.

  – Marken måste vara bra, det vill säga att den måste vara dränerad. Och det måste finnas tillräckligt med skog och gärna kuperad terräng för att alla djur ska ha tillgång till skyddade liggplatser. Det är grundförutsättningarna, säger hon.

  – Men det är en hel del annat som måste stämma också. Man måste till exempel vara flexibel och alltid ha en plan B förberedd så att man kan agera om något oförutsett inträffar. Om det till exempel regnar hela januari och marken blir upptrampad och förstörd, då måste man ha tillgång till skiften så att man kan flytta djuren.

  Minska användningen av fossila bränslen

  Det är Sveriges nötköttsproducenter som är huvudman för programmet, medan det praktiska arbetet utförs av Gård & Djurhälsan. Gör man en ansökan om att få ingå i programmet så genomförs ett anslutningsbesök där den sökandes förutsättningar bedöms. Den som blir godkänd får därefter kontrollbesök av en veterinär från Gård & Djurhälsan en gång per vintersäsong.

  – Vi tittar dels på djurbaserade parametrar som hull, hårlag och renlighet, dels på resurser, hur marken ser ut, hur vindskydd, ligg- och ätplatser ser ut och är utformade.

  Enligt Katinca Fungbrant är programmet ett bra alternativ för lantbrukare som har rätt förutsättningar.

  – Det passar bra för dem som vill jobba framåt och minska användningen av fossila bränslen. Och för dem som vill utnyttja sina marker bättre. Kontrollprogrammet är ett alternativ för dem som inte har stall och vill bygga upp eller utöka en besättning utan att behöva göra större investeringar i ett stall, säger hon.

  Kostnaden för att ansluta 1-2 djurgrupper är 12 000 kronor/år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen