Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 april 2017

  Påsken slukar 70 miljoner ägg

  Under påskveckan fördubblas den svenska äggkonsumtionen, till sammanlagt cirka 70 miljoner ägg. Marknaden är just nu i balans och ingen äggbrist väntas.

   Ägg från utegående höns ska finnas i butik igen till påsk efter fågelinfluensan.
  Bild 1/2 Ägg från utegående höns ska finnas i butik igen till påsk efter fågelinfluensan. FOTO: Mostphotos
   "Ingen brist på ägg till påsk" säger Svenska Äggs Astrid Lovén Persson.
  Bild 2/2 "Ingen brist på ägg till påsk" säger Svenska Äggs Astrid Lovén Persson. FOTO: Svenska Ägg

  I förra veckan sänkte Jordbruksverket skyddsnivån för fågelinfluensa från 2 till 1 vilket innebär att hönsen kan släppas utomhus igen. Det betyder att produktionsformen ägg från utegående höns, som lyst med in frånvaro en tid, nu ska finnas i butik igen lagom till påsk.

  RELATERAT ”Viktigt fortsätta skydda tamfågel”

  Överraskades av brist

  För några år sedan uppstod en brist på ekoägg under påskveckan men Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg, räknar inte med att det upprepas i år.

  – Vi blev ganska överraskade påsken 2014, när efterfrågan på ekoägg steg påtagligt. Det är alltid svårt att i slutänden veta vad konsumenten handlar men som det ser ut nu är marknaden i balans och vi har inga indikationer på att det kommer att saknas ägg i butikerna i påsk, säger hon.

  RELATERAT Han förser Norrbotten med egenproducerade ägg

  Konsumtionen ökar

  Svenskarnas äggkonsumtion går stadigt uppåt. Konsumtionen av ägg ökade med 5 procent per person 2016 till i genomsnitt ett halvt ägg om dagen. En genomsnittlig vecka säljs cirka 35 miljoner ägg.

  LÄS MER Sänkt skyddsnivå för fågelinfluensa

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen