Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 januari

  VD-byte i Hir Skåne

  Pär Martinsson blir ny VD för Hir Skåne. Han efterträder Erik Stjerndahl, som lämnar efter nästan 40 år inom Hir.

   Pär Martinsson och Erik Stjerndahl, tillträdande och avgående VD för Hir Skåne.
  Pär Martinsson och Erik Stjerndahl, tillträdande och avgående VD för Hir Skåne. FOTO: HIR Skåne

  Pär Martinsson är i dag ekonomichef på Hushållningssällskapet i Skåne. Nu blir han vd för Hir Skåne AB, som är dotterbolag till Hushållningssällskapet med personalen som delägare.

  – Det ska bli fantastiskt roligt. Hir Skåne är ett välordnat företag med oerhört duktig personal. Det finns en väldigt stabil grund för fortsatt utveckling och för att kunna stödja lantbrukarnas i deras utveckling, säger Pär Martinsson till ATL.

  Han är född och uppvuxen på gård i Skåne, utbildad civilekonom vid Växjö Universitet och har jobbat på Hushållningssällskapet sedan 2016.

  Tidigare chefsekonom

  Innan dess arbetade han på LRF Konsult under många år där han har varit redovisningskonsult, ekonomirådgivare, regionchef och chefsekonom.

  – Rollen som chefsekonom var tudelad. Dels skulle jag följa och uttala mig om den ekonomiska utvecklingen för småföretagen i Sverige. Men jag hade också ansvar för utvecklingen av system, programvaror och arbetssätt för ekonomerna på LRF Konsult, säger Pär Martinsson.

  Vad kan du tillföra till utvecklingen av Hir Skåne?

  – Jag hoppas kunna stötta och coacha medarbetarna så att vi tillsammans utvecklar företaget. Jag vill fortsätta utveckla den breda verksamheten som Hir Skåne står för, bland annat vill jag utveckla ekonomitjänsterna ytterligare till kunderna. Där har vi den senaste tiden anställt ett antal redovisningskonsulter.

  Skiftet på VD-posten sker 1 oktober. Sedan kommer Erik Stjerndahl, som fyller 67 år under 2019, att jobba kvar och stå till den nye VD:ns förfogande fram till årsskiftet och därefter gå i pension.

  Stjerndahl ”kör in i kaklet”

  Erik Stjerndahl började arbeta som Hir-rådgivare redan 1980. Hir betyder Hushållningssällskapets individuella rådgivning och Stjerndahl var den andre Hir-rådgivaren i Sverige. Verksamheten har vuxit efter hand och fortsätter utvecklas.

  – Vi har aldrig varit så expansiva som nu. Vi har nyanställt elva personer det senaste året. Jag kommer inte att lägga av för att det är mitt sista år utan köra ända in i kaklet, säger Erik Stjerndahl.

  Pär Martinsson

  Bor: Ystad.

  Ålder: 45 år.

  Familj: Fru och två barn.

  Utbildning: Civilekonom från Växjö Universitet.

  Fritid: Utöver aktiviteter med familjen så är det skog och natur. Äger en skogsfastighet vid Örkelljunga.

  Fakta: Hir Skåne AB

  • Ägs till 60 procent av Hushållningssällskapet Skåne och till 40 procent av personalen.

  • Har drygt 70 anställda och omsätter cirka 62 miljoner kronor.

  • Bolaget har elva affärsområden där Borgeby Fältdagar är ett av de mest kända.

  Relaterade artiklar

  Till toppen