Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 augusti 2019

  Par jagades av kor i naturreservat: ”Hade änglavakt”

  Ett par var på hundpromenad i naturreservatet Stora Rom i Torhamn, när de plötsligt blev jagade av en flock kor. De berättar om händelsen i ett brev till länsstyrelsen i Blekinge och ber om varningsskyltar i området.

   Korna på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
  Korna på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Paret berättar att de klarade sig från platsen utan skador, men är mörbultade. Hundarna ska innan flykten ha blivit stångade av flocken. Sedan jagades de alla en längre bit och var tvungna att släppa hundarna för att själva kunna ta skydd.

  ”Det var verkligen ingen trevlig upplevelse och vi hade änglavakt som kom ut med livet i behåll allihop”, står det i brevet till myndigheten.

  Nu uppmanar de länsstyrelsen att sätta upp skyltar och varna för att det finns djur i hagen, samt att se över så att det är ”snälla djur” som vistas i naturreservatet.

  ”Vi är väldigt chockade över upplevelsen och det är verkligen inget som vi vill att någon annan ska behöva uppleva”, skriver de.

  Har informerat djurhållaren

  Länsstyrelsen har skickat ett skriftligt svar där de bekräftar att det ska sitta en skylt på varje grind som talar om att det går betesdjur i hagen, samt vem djurhållaren är. De har också meddelat djurhållaren att skylt saknas.

  ”Självklart ska de betesdjur som finns i våra reservat vara vana vid människor och inte uppträda på ett ilsket sätt”, skriver länsstyrelsen i brevet och förklarar att det är viktigt ur naturvårdsperspektiv att betesdrift bedrivs i naturreservat där naturvärdena är beroende av betesdjur.

  Myndigheten förklarar också för att det är riskfyllt att ha med sig en hund i en beteshage då den kan skrämma djuren.

  ”Betesdjuren kan om de känner sig hotade reagera aggressivt och även gå till attack mot både hund och ägare för att försvara sig”, skriver länsstyrelsen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen