Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 juni

  Pansarvagnar tränger undan kor när militären rustar upp

  Försvaret har sagt upp K C Ranchs lönsamma arrende på övningsfältet Revingehed. Militären behöver öva mer på fältet och då får korna maka på sig.

   Militärövning på Revingehed.
  Bild 1/4 Militärövning på Revingehed. FOTO: Alexander Gustavsson/Combat camera/Försvarsmakten
   K C Ranchs köttdjur får maka på sig när militären rustar upp och ska öva mer.
  Bild 2/4 K C Ranchs köttdjur får maka på sig när militären rustar upp och ska öva mer. FOTO: Torbjörn Esping
   Korna betar i dag fritt på mycket stora områden på Revingehed.
  Bild 3/4 Korna betar i dag fritt på mycket stora områden på Revingehed. FOTO: Torbjörn Esping
  Bild 4/4 FOTO: Torbjörn Esping

  I över 30 år har K C Ranch låtit sin stora besättning på nu över 1 000 köttdjur beta i ranchdrift på Revingehed. Fältet har hållits öppet för Försvarsmaktens övningar och K C Ranch har producerat ett uppmärksammat naturbeteskött.

  Men nu har Statens Fastighetsverk (SVF) sagt upp nyttjanderättsavtalet, där ägarna till K C Ranch sedan 2011 för 1,5 miljoner kronor årligen får använda 2 700 hektar mark, bostad och ekonomibyggnader.

  Pansarvagnar i stället för kor

  En stor anledning till att avtalet sagts upp är upprustningen av försvaret. Efter ett antal år där kossorna mest har fått beta i fred på Revingehed ska pansarvagnarna nu rycka fram i bred front på övningsfältet.

  – Det är ingen hemlighet att försvaret vaknar till liv igen. Man börjar komma tillbaks till hur man övade förr, säger förvaltaren Johan Henriksson på SFV.

  Eftersom det rör sig om ett nyttjanderättsavtal och inget riktigt arrendeavtal har K C Ranch ingen besittningsrätt. Men planen är inte att vräka K C Ranch från hus och mark.

  – Vi driver inte på att vi ska kasta ut folk från boenden även om det inte finns ett besittningsskydd. Det viktiga är att man har en fungerande nyttjanderättshavare. Det tar lång tid att få en sådan här stor verksamhet att fungera.

  ”Ett pusslande”

  Men även om K C Ranch får vara kvar så lär det bli fler störningar på större områden. Åkermark kan inte odlas med spannmål, utan ska på vissa håll vara långliggande vallar som går att köra över. Stängsel måste fällas och resas. Djuren måste flyttas mer. Diskussioner förs om den fredade zon där djuren kan föras undan när det är övning.

  – Absolut kommer det att förändras. Vill man in på mark som tidigare varit fredad så får man försöka hitta andra marker som djuren kan vara på. Det är ett pusslande, säger Johan Henriksson.

  När arrendena för övningsfälten sätts tittar man på vad ett normalt arrende kostar. Sedan får lantbrukaren en rabatt eftersom man inte har någon besittningsrätt och måste anpassa sig till övningsverksamheten.

  – Det är som att ha två hyresgäster på samma objekt, då blir det mycket inskränkningar på nyttjanderätten. Försvarsmakten har första tjing.

  Hur stor blir rabatten?

  – Det kan jag inte säga, vi är på gång att sätta oss och förhandla om avtalet.

  K C Ranch har avböjt att medverka i artikeln.

  K C Ranch arrende på Revingehed

  Areal: 2 700 hektar

  Varav

  gräsvall: 1 125

  bete: 1 110

  åker: 200

  skog: 300

  Bostäder: 2

  Ligghallar: 10

  Ekonomibyggnader: 8

  Kostnad: 1,5 miljoner kronor per år

  Källa: Statens fastighetsverk

 • Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen