Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 april

  Pandemipengar ersätter nationella medel till landsbygdsprogrammet

  EU-pengar öronmärkta för landsbygdens återhämtning används för att dra ner på det svenska bidraget till landsbygdsprogrammet.

  I förra veckan meddelade de budgetsamarbetande partierna stolt att landsbygdsprogrammet förstärks med 417 miljoner kronor i år. Det var en sanning med modifikation. När vårändringsbudgeten presenterades på torsdagen stod det klart att den nationella finansieringen av landsbygdsprogrammet i själva verket minskar med 389 miljoner kronor, jämfört med höstbudgeten.

  Men det får mindre effekt då man använder de 417 miljoner kronor som Sverige får från EU:s återhämtningspaket i år, pengar som är öronmärkta för landsbygdsprogrammet, för att väga upp för sänkningen i de statliga medlen. En extra tilldelning av EU-medel som kom efter höstbudgeten bidrar ytterligare till att komplicera bilden.

  Pengarna från återhämtningspaketet kommer med vissa villkor, bland annat finns det ett minimikrav på hur mycket som måste gå till miljö- och klimatåtgärder. På WWF tycker jordbruksexperten Jenny Jewert att regeringen och samarbetspartierna missat en chans att stärka lantbrukets konkurrenskraft och samtidigt göra skillnad för miljö och klimat genom ökade satsningar på saker som betesmarker och miljöinvesteringar.

  – Det hade varit en klok investering för framtiden att satsa på svenskt jordbruk, säger hon.

   Jenny Jewert.
  Jenny Jewert. FOTO: Saga Sandin/WWF

  LRF:s ordförande Palle Borgström menar att siffertrixandet gör att det svenska lantbruket förnekas den möjlighet till nystart som är poängen med återhämtningspaketet. Tanken med paketet var inte att det skulle användas för att täcka upp nationella budgetar, menar han.

  – I den mån andra länder kommer att använda pengarna som det var tänkt hamnar ju svenska bönder i ett ännu sämre konkurrenskraftsläge.

   Palle Borgström.
  Palle Borgström. FOTO: LRF

  Nästa år får Sveriges landsbygdsprogram närmare en miljard från det EU-paket som ska hjälpa medlemsländerna att bygga upp sina ekonomier efter pandemin. ATL har bett landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) om en intervju, men hon har i skrivande stund inte återkommit.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen