Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 december 2020

  ”Pandemin gjorde lantbrukets styrka uppenbar”

  Två långkörare och en nykomling som ställde allt på ända i år lär prägla det lantbrukspolitiska året 2021.

  FOTO: ATL

  Hot: Uteblivna förändringar

  2021 var året då en ny gemensam jordbrukspolitik skulle sjösättas. Den skulle vara mer lokalt anpassad, mer miljö- och klimatvänlig och mindre krånglig. Nu ser förhandlingarna inte ut att vara avslutade förrän framåt sommaren och det finns en risk att alla goda ansatser kompromissas ner till att det mesta blir som det var. Det skulle ingen tjäna på, allra minst bönderna. Effekterna av det ser vi dock inte förrän 2023, då det rådande stödsystemet, med vissa justeringar, har förlängts i två år.

  Hopp: Styrkan i lantbruket

  Den som satt ”Pandemi” under hot-rubriken för ett år sedan hade nog fått höra att hen målade fan på väggen. Inte för att det inte var ett reellt hot som många varnade för, utan för att vi var ännu fler som förträngde det för vad vi uppfattade som mer överhängande faror. Nu hoppas vi att pandemin kan stoppas 2021, och att en av lärdomarna som dras är att ingenting fungerar utan ett fungerande lantbruk. Sårbarheten, men också styrkan, i modernäringen blev uppenbar.

  Utmaning: Se bortom oenigheten

  Skogsutredningen kom och det var lika deprimerande som förutsägbart att de vanliga misstänkta intog sina vanliga positioner i de skyttegravar som omger det område där naturvård och ekonomi överlappar. Det finns politiker bland de som gräver djupast och bidrar mest till krutröken över ingenmanslandet. Att utmåla motståndare som hot mot allt som är gott och heligt (Biologisk mångfald! Äganderätten!) leder sällan till konstruktiva lösningar. Årets utmaning är att våga se över skyttegravskanten.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen