Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juli 2018

  Palle Borgström: "Krävs ett signifikant belopp"

  Sverige kommer känna av efterskalvet från torkan i flera år framöver. Detta trots stödpengarna från regeringen. Det säger LRF:s ordförande Palle Borgström till ATL. Enligt honom kommer krisen slå hårt mot hela samhället.

   Palle Borgström, ordförande i LRF, menar att det kommer ta lantbruket och Sverige flera år att återhämta sig från torkan.
  Palle Borgström, ordförande i LRF, menar att det kommer ta lantbruket och Sverige flera år att återhämta sig från torkan. FOTO: Ann Lindén/Mostphotos

  Regeringen meddelade under söndagen att det blir ett ekonomiskt stöd till torkdrabbade lantbrukare. Hur stort det ekonomiska stödet är samt när det kommer att betalas ut är ännu inte fastställt men Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht menar att detaljerna kring räddningspaketet kommer vara klara i slutet av sommaren.

  – Det är bra att regeringen reagerar för sannolikt kommer inte krisstödet från EU kommer bli något högt belopp och dessutom kommer det ta tid att betala ut. Det är svårt att spekulera i en exakt summa som regeringen kan betala ut men det krävs ett signifikant belopp om lantbrukare ska kunna överleva den här torkan. Det här är inte bara att problem för lantbruket utan det här kommer påverka hela samhället under en lång tid framöver, säger Palle Borgström.

  ”Fem till tio miljarder i förlust”

  Förlusterna för lantbruket är uppe i miljardbelopp och om det fortsätter att vara brist på nederbörd så kommer den summan att stiga.

  – Just nu pratar vi om fem till tio miljarder kronor i förluster och det kan bli ännu mer. Det är många extra utgifter för bönderna och förlorade intäkter. Priset för att köpa foder stiger och det är dyrt att frakt, säger Palle Borgström.

  När måste pengarna från regeringen komma?

  – Pengarna behöver komma snabbt eller i alla fall behöver lantbrukare få svar snabb på när de kommer så man kan planera. Det här är så pass stora skador för lantbruket att det kommer ta flera år innan man kommer kunna återhämta sig, säger Palle Borgström.

  Sämsta skörden på 25 år

  Under måndagen blev det klart att årets skörd blir rekorddålig och den sämsta på 25 år. Skörden spås nu av flera experter att kunna få långvariga konsekvenser för lantbrukare.

  – Det är stora problem inom alla olika sektorer och prognosen säger att det kommer hålla i sig ett tag till. Det gäller att hålla igen på alla kostnader man har men samtidigt planera inför hösten. Det kommer vara enormt tufft att ta sig tillbaka från den här torkan. Många heltidslantbruk kommer göra en till två miljoner kronor i förlust och att återhämta sig från det kommer ta lång tid, säger Palle Borgström.

  Har du något tips till bönderna i landet?

  – Många lever just nu under väldig stress och press så det är viktigt att man skapar en granngemenskap och samarbetar på alla de sätt som finns. Hjälp varandra med resurser om man kan men det är viktigt också att prata om hur det går och hur det känns. Det är väldigt jobbig situation för många och då måste man få hjälp från det sociala nätet, säger Palle Borgström.

  LÄS OCKSÅ: Nationella pengar till torkdrabbade bönderLÄS OCKSÅ: Bucht talar torka i Bryssel

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen