Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juli

  Tidig skörd på Öland

  Tidig skörd men inte rekord. Ungefär så kan man sammanfatta skördeläget hos Uffe Eriksson på norra Öland, som redan är i gång med skörden av årets höstkorn.

   Spannmålen tröskas redan på Öland.
  Spannmålen tröskas redan på Öland. FOTO: Privat

  – Det är inte rekord. 5 juli tröskade jag en gång, det var 2018. Men det är ändå en vecka tidigare än det brukar vara. Vi har fått väldigt lite regn på Öland. Det är därför det blir så här tidigt, säger Uffe Eriksson, när ATL ringer upp.

  Hur mycket regn har ni fått?

  – 28 millimeter i juni, och i maj var det mindre. Det var en jäkligt kall vår med mycket nattfrost långt fram. Vad det har gjort med höstkornet vet jag inte men det kan ha stressat fram det.

  Uffe Eriksson tröskar 25 hektar höstkorn i år, och räknar med att fortsätta hela dagen fram till det utlovade regnet kommer.

  Hur är kvaliteten på årets skörd?

  – Min vattenhaltsmätare visade tio procent nu, och det har blåst sen midsommar, så det har torkat bra. Det är spretigt och inte fullmatat, och torkan har gjort att det har brådmognat. Rapsen är bara tio dagar bort också.

  Med tio procents vattenhalt behöver han visserligen inte torka spannmålen. Men med två torra somrar bakom sig hade han hoppats på ett normalår. Nu blev det inte så. I maj kom elva millimeter och i april nästan lika mycket.

  – De senaste tre åren har det varit väldigt dåligt med regn. Normalt sett brukar det vara mer. Det är klart det oroar, för det gör det jobbigare att få fram foder till djuren. Andraskörden på vallen blev jättedålig i år, och vi har dålig arrondering så det är svårt att få fram bevattning till det, säger han.

   Det torra vädret bidrar till den tidiga skörden. Men i Uffe Erikssons fall rör det sig inte om rekord.
  Det torra vädret bidrar till den tidiga skörden. Men i Uffe Erikssons fall rör det sig inte om rekord. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen