Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 augusti 2019

  Här får hundarna lära sig vässa luktsinnet

  Hällefors

  Hundar som letar mineraler, kan berätta om en människa har cancer eller tala om var det finns ett avbrott på en fiberkabel. Det är några av de projekt som hundar och förare kan lära sig på Hundcampus i Hällefors.

   Den långhåriga schäfern Jim markerar ett föremål i spåret.
  Den långhåriga schäfern Jim markerar ett föremål i spåret. FOTO: Mari Nälsén

  De har kommit till mitten av sin nio månader långa utbildning, ett tio­tal hundförare med olika bakgrund. De ses en helg i månaden och fördjupar sig i avancerade spår under ledning av flera instruktörer med Lennart Wetterholm i spetsen.

  Platsen är SKF:s gamla kontor i Hällefors. Här startade Lennart Wetterholm och kollegan samt etologen Lars Fält Hundcampus för 17 år sedan. Då hade Lennart Wetterholm just pensionerat sig efter att ha varit chef på militärens hundenhet under många år.

  – Det var då som hundenheten var riktigt stor och vi hade 3 500 hundar inom militären, berättar han.

   På Hundcampus står nosen i centrum. Fyraåriga Lova fick en tuff spåruppgift men klarade provet med bravur.
  På Hundcampus står nosen i centrum. Fyraåriga Lova fick en tuff spåruppgift men klarade provet med bravur. FOTO: Mari Nälsén

  På väggarna hänger bilder av hundar och inramade tidningsurklipp. Byggnaden innehåller flera laboratorier, klassrum och övernattningsrum. Lennart Wetterholm har två kolleger som jobbar här på heltid men desto fler externa instruktörer som kommer in och jobbar när det behövs.

  Nu finns en sökplattform

  Under en rad år har Lennart Wetterholm utvecklat pedagogiken om hur man lär hundar att intressera sig för en specifik doft. I dag går det på några sekunder genom den sökplattform som han konstruerat.

  – Vi lär in dofterna utan att stressa hunden, berättar han.

  Nästa steg är sedan att försvaga doften och lägga in störningar med exempelvis löptiksdoft och godis för att göra hunden riktigt vass på att identifiera rätt doft.

  Själv har hans egna hundar, två labradorer och en chihuahua, fått lära sig att söka efter nya dofter.

  – Jag får ständigt nya idéer som jag måste prova på mina egna hundar. Att söka i vatten, hitta läckor på fiberkablar och fjärrvärmeledningar är några av dem, berättar han.

  Fick hitta brunstiga kor

  Under åren har Hundcampus utbildat hundar till att nosa sig till det mesta.

  – Vi hade ett projekt där vi skulle lära hundar att hitta brunstiga kor, ett annat att hitta mineraler och så har vi även lärt jakthundar att välja bort doft av varg, berättar Lennart Wetterholm.

  Individuell utbildning

  Gruppen som tillbringar förmid­dagen i skolbänken ger sig lagom till lunchtid ut i regnet för att spåra. Eftersom utbildningen är individ­anpassad ska de själva lägga spåren och tänka ut hur hunden ska utvecklas och lägga svårigheterna på rätt nivå.

  – Den här gruppen består bland annat av dressörer från försvaret som fortbildar sig, en norsk räddningshund och hundar vilkas förare vill lära dem att följa ID-spår för att kunna hjälpa till att hitta försvunna människor.

  Telefonen ringer och Lennart Wetterholm kallas ut till torget i Hällefors, där två kursdeltagare har lagt spår.

  – Det här kan vara svårt för de här hundarna men vi får väl se hur de klarar sig.

  Löser provet med bravur

  Första hunden är golden retrievern Lova som är fyra år. Hon får ett spår i utkanten av torget. I det har små föremål placerats och hon ska markera vart och ett av dem. Vid varje markering får hon en godbit. Hon löser det relativt korta men svåra provet galant.

   Golden retrievern Lova och föraren Kristina Privér vill i framtiden arbeta med ID-spår och spåra upp försvunna djur och människor.
  Golden retrievern Lova och föraren Kristina Privér vill i framtiden arbeta med ID-spår och spåra upp försvunna djur och människor. FOTO: Mari Nälsén

  Jim, långhårig schäfer, som med sin förare Öystein Ramseng från Oslo till vardags är räddningshund, får ett betydligt svårare spår. Han spårar fram till en trappa där en ung kille slagit sig ned med en läsk. En störning som inte var planerad. När ekipaget kommer fram ber Öystein Ramseng personen att flytta på sig och sedan spårar ­hunden rakt över.

  – Strålande, strålande bra, berömmer Lennart Wetterholm innan han sätter sig i bilen och åker vidare till nästa ekipage på en annan plats i byn.

   Schäfern Jim är till vardags norsk räddningshund i Osloområdet där han är behjälplig med att hitta försvunna personer. Nu utbildas han och föraren Öystein Ramseng för att bli ett ännu vassare spårekipage.
  Schäfern Jim är till vardags norsk räddningshund i Osloområdet där han är behjälplig med att hitta försvunna personer. Nu utbildas han och föraren Öystein Ramseng för att bli ett ännu vassare spårekipage. FOTO: Mari Nälsén

  Alla hundraser är välkomna på Hundcampus

  Hundcampus grundades för 17 år sedan av Lennart Wetterholm och Lars Fält. Under åren har de utvecklat metoder för att använda hundar till att nosa upp det mesta. Bland annat en metod där en speciell plattform används för att utan stress lära hunden att belöning sker när den nosat sig till rätt doft.

  På Hundcampus genomförs tre teamutbildningar årligen med totalt 30 ekipage. Två med inriktning på specialsök som exempelvis bomb, cancer eller miljögifter. Den tredje inriktar sig på avancerade spår.

  Alla hundraser är välkomna och flera instruktörer med olika kompetenser lotsar gruppen framåt.

  Förutom teamutbildningarna anordnas veckokurser och det genomförs olika projekt åt ­företag och organisationer.

  Det här kan hundar bland annat leta upp: Minor, försvunna personer, läckor i gas- och, fjärrvärmeledningar och fiberkablar, spräng­medel, skadedjur, glödgärdar, cancer, diabetes, mögel, miljögifter.

  Källa: Hundcampus

  Så fungerar hundens nos

  Människans luktsinne kan närmast beskrivas som primitivt i jämförelse med hundens.

  Människan har ungefär 5 miljoner luktsinnesceller medan hunden har 220 miljoner. Man kan göra en annan jämförelse: om vårt luktsinne har ett frimärkes storlek så är hundens stort som en fotbollsplan.

  Källa: Hundvetare Hans Norling

  Relaterade artiklar

  Till toppen