Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 mars

  Översvämningarna i USA slår hårt mot jordbruket

  Översvämmade åkrar, förlorad boskap och bortspolade grödor har drabbat en stor mängd bönder i USA:s jordbruksbälte.

   Lantbrukare i USA och främst delstaterna Iowa, Nebraska och South Dakota har drabbats hårt.
  Lantbrukare i USA och främst delstaterna Iowa, Nebraska och South Dakota har drabbats hårt. FOTO: USA TODAY Network
   De stora översvämningarna har resulterat i fyra dödsfall.
  De stora översvämningarna har resulterat i fyra dödsfall. FOTO: USA TODAY Network

  Lantbrukare i USA och främst delstaterna Iowa, Nebraska och South Dakota har drabbats hårt sedan Missourifloden svämmat över efter det kraftiga oväder som drog in över USA:s jordbruksbälte förra veckan.

  Nu har nödlägen utlysts på många håll och bara i Nebraska landar tidiga uppskattningar av förlorad boskap och grödor på närmare en miljard dollar, skriver Reuters. Enligt nyhetsbyrån ska både fält och lager av sojabönor och majs ha blivit förstörda. Lantbrukaren Tom Geisler säger till Reuters att det nu väntar hårda tider.

  – Jag har aldrig sett någonting sådant här i mitt liv. Och till råga på detta har vi inte kunnat tjäna några pengar på vår odling på grund av handelsfrågor och låga priser.

   Missourifloden svämmades över efter det kraftiga oväder som drog in över USA:s jordbruksbälte förra veckan.
  Missourifloden svämmades över efter det kraftiga oväder som drog in över USA:s jordbruksbälte förra veckan. FOTO: USA TODAY Network

  Lagrade grödor förstörda

  Många lantbrukare hade hoppats kunna klara sig genom handelskriget mellan USA och Kina genom att bland annat lagra majs och sojabönor. Grödorna har förvarats i plaströr, i lador eller till och med utomhus. Men nu har översvämningarna tagit deras lager med sig. Före handelskriget var sojabönor den av USA:s jordbruksvaror med högst exportvärde, men den senaste tiden har lantbrukare kämpat med att kunna sälja grödan med vinst.

  De stora översvämningarna har resulterat i fyra dödsfall och en person saknas. Hur stor skada översvämningarna gjort är inte klarlagt ännu då meteorologerna förväntar sig ännu fler översvämningar under de kommande veckorna.

   Hur stor skada översvämningarna gjort är inte klarlagt ännu så meteorologerna förväntar sig ännu fler översvämningar under de kommande veckorna.
  Hur stor skada översvämningarna gjort är inte klarlagt ännu så meteorologerna förväntar sig ännu fler översvämningar under de kommande veckorna. FOTO: USA TODAY Network
   I Nebraska landar tidiga uppskattningar av förlorade boskap och grödor på närmare en miljard dollar.
  I Nebraska landar tidiga uppskattningar av förlorade boskap och grödor på närmare en miljard dollar. FOTO: USA TODAY Network

  Relaterade artiklar

  Till toppen