Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 mars 2019

  Lägre vinst för LRF efter sur börsavslutning

  LRF redovisar ett försämrat resultat efter skatt på 213 miljoner kronor (273) för 2018.

   Medlemsintäkterna ökade till 215 miljoner kronor jämfört med 211 miljoner 2017.
  Medlemsintäkterna ökade till 215 miljoner kronor jämfört med 211 miljoner 2017. FOTO: Hans Berggren/LRF & Mostphotos

  Det framgår av ett pressmeddelande.

  Resultatet före skatt rasade ner till 195 miljoner kronor (576). Resultat- och vinstförsämringen beror främst på en vikande aktiemarknad under fjärde kvartalet 2018, enligt koncernens ekonomidirektör Erik Pihlo.

  LRF-koncernens finansiella placeringar backade med -2,4 procent. 2017 gick portföljen i stället plus hela 10,9 procent.

  – 2018 var jämfört med året innan ett dåligt börsår, vilket påverkar resultatet, då det är kopplat till värdeförändringar i vår finansportfölj, men vi är ändå ganska nöjda med resultatet, säger Erik Pihlo till ATL och pekar på bland annat ökade medlemsintäkter.

  Diversifierad portfölj

  Går börsen bra stärks resultatet och vice versa, vilket alltid är med i beräkningarna. Erik Pihlo betonar dock att 2018 års resultatförsämring inte på något sätt ”rubbar stabiliteten i LRF” som trots nedgången ändå gjorde en vinst på 213 miljoner kronor efter skatt.

  ”Dessa placeringar utgör en viktig grundplåt och del i LRF:s finansiering som över tid är lika stor som medlemsavgifterna”, framgår det av pressmeddelandet.

  Bolagets finansportfölj är främst investerad i svenska och utländska fonder, varav ungefär hälften är aktiefonder. Men det förekommer även högriskinvesteringar som hedge- och private equity-fonder.

  – Vi jobbar mycket med diversifiering så inget tillgångsslag får för stor påverkan på helheten, säger Erik Pihlo.

  Svarta siffror i dotterbolagen

  Rörelseresultatet blev 409 miljoner kronor (69), medan finansnettot försämrades till -215 (507) miljoner kronor.  Det framgår av ett pressmeddelande.

  Affärsverksamhetens resultat ger ett överskott på 70,3 miljoner kronor (103,3). Främsta skälet är att alla dotterbolag visar svarta siffror. En annan viktig orsak är att Altor kommit in som ny huvudägare av LRF Konsult.

  En grundplåt

  Medlemsintäkterna ökade till 215 miljoner kronor (211). Medlemsantalet ökade förra året för första gången på fem år.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen