Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juni 2019

  Överklagar Roundup-dom: ”Ovetenskaplig bevisföring”

  Tyska Bayer har överklagat ett utslag i amerikansk domstol som dömde kemikoncernen att betala 2 miljarder dollar i skadestånd för cancerfall orsakade av det kontroversiella bekämpningsmedlet Roundup. Enligt Bayer finns ingen vetenskap bakom domen, som baseras på ett jurybeslut.

  FOTO: Alex Milan Tracy

  Bayer hävdar att Roundup-domen i Oakland, Kalifornien, baseras på ”infekterade, fabricerade och irrelevant bevisning”, rapporterar Reuters. Resultaten i rättegången fokuserade inte på vetenskapliga bevis gällande om Roundup orsakar cancer, skriver Bayer i överklagan.

  Berget av stämningar gällande Roundup, en produkt som föll in i bolagets portfölj efter den kritiserade fusionen med amerikanska Monsanto, har växt till 13 400 fall där Bayer hävdas vara ansvariga till cancer. Detta har kommit att hota bolagets existens, och börsvärdet har halverats till 50 miljarder euro det senaste året.

  Miljardskadestånd

  I domen i Oakland ålades Bayer att betala över 2 miljarder dollar i skadestånd till ett gift par som hävdat sig ha drabbats av non-Hodgkins lymfom, som kännetecknas av okontrollerad tillväxt i lymfvävnad som är avgörande för kroppens immunförsvar, efter att ha exponerats för Roundup.

  Domstolen menade att ogräsbekämpningsmedlet inte varit tillräckligt uppmärkt med varningar om cancerrisken med glyfosat, som utgör basen i produkten.

  Bayer köpte 2018 det amerikanska bolaget Monsanto, som står bakom växtskyddsmedlet Roundup. Affären gick på nästan 585 miljarder svenska kronor och har i efterhand kritiserats hårt.

  LÄS MER: Ny miljarddom mot MonsantoLÄS MER: Bayer ber om ursäkt för lista på influerareLÄS MER: Bayer satser på skadebegränsning efter Roundup-domLÄS MER: Allt fler stämmer Monsanto

  Relaterade artiklar

  Till toppen