Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 september 2017

  Kyrkan överklagar Jordbruksverkets nej

  Lunds Domkyrka överklagar Jordbruksverkets avslag om köpet av 50 hektar åkermark i Löderup.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det är Skånska dagbladet som rapporterar att Lunds Domkyrka väljer att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. Lunds Domkyrka lade det högsta budet på marken med drygt 25 miljoner kronor.

  – Vi har överklagat, men bara för att reda ut va det är som gäller, säger domkyrkokamrerare Mats Persson till tidningen.

  Köpet av de 50 hektaren har kritiserats hårt av lantbrukare i trakten. Dessa har bland annat uttalat att kyrkan inte borde ge spekulera i andras levebröd.

  Tanken med köpet var att arrendera ut marken till en befintlig arrendator i området.

  Jordbruksverket, som granskat affären, säger dock nej till affären. Det motiveras med att köpet innebär en negativ förvärvsbalans. När kyrkan köpte 40 hektar åkermark i Lund lovades att kyrkan skulle sälja av lika mycket för att få en balans i ägandet mellan juridiska och fysiska personer. Men det genomfördes aldrig. I stället såldes mark till andra juridiska personer.

  I samförstånd med säljaren har kyrkan nu dragit sig ur affären.

  LÄS MER Jordbrukverket granskar kyrkans markaffärLÄS OCKSÅ Nattvarden får inte vara glutenfri

  Relaterade artiklar

  Till toppen