Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 augusti 2019

  Grannar överklagar nya grisstall – igen

  Grisböndernas stallbygge fick rätt i domstol – men nu går processen vidare. Grannarna har överklagat bygget till högsta instans.

  – Det känns som att de överklagar bara för att jävlas den här gången, säger Mats Olsson.

   Mats Olsson hoppades att de skulle kunna börja bygget av de nya grisstallarna under hösten – nu skjuts planerna upp ytterligare.
  Mats Olsson hoppades att de skulle kunna börja bygget av de nya grisstallarna under hösten – nu skjuts planerna upp ytterligare. FOTO: Fredrik Stork

  I en månad såg det ut som att grisbönderna Mats och Cecilia Olsson på Holmsbergs gård i Ljungbyholm äntligen skulle kunna påbörja bygget av sina nya stall. Domen från Mark- och miljödomstolen gav lantbrukarna rätt att bygga ut – trots grannarnas överklagan där man bland annat klagar på stank från grisarna. Men grannarna har inte gett upp och nu har ärendet överklagats till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen.

  – Vi hade hoppats kunna komma i gång med bygget under hösten, men det ser inte ur som att det kommer bli av innan årsskiftet, säger Mats Olsson till ATL.

  ”Bättre miljö för djuren”

  Stallbygget på gården innebär en investering på 30 miljoner kronor och totalytan ska växa från 15 000 kvadratmeter till 17 000. Gamla stall ska ersättas med nya och planen är att de 35 000 smågrisar gården föder upp ska stanna på gården och levereras därifrån direkt till slakteriet.

  – De nya stallen innebär att vi får en bättre arbetsmiljö, bättre miljö för djuren och en bättre yttre miljö som bland annat innebär mindre lukt, vilket är en av sakerna de klagat på i överklagan. Nu kan vi behöva vara i de här gamla stallarna ytterligare ett år.

  Har processen inneburit några extra kostnader för er?

  – Det blir ju inte billigare att bygga med tiden. Stallarna vi har nu är gamla och behöver ersättas. Men vi gör inte något större underhåll nu innan processen är avslutad. Vi vill göra den här utbyggnaden för att komma igång med bättre produktion.

  ”Överklagar bara för att jävlas”

  Mats Olsson ville inte dra på för stora växlar när beslutet först kom från Mark- och miljödomstolen i Växjö som gav lantbrukarna rätt. Men han hoppades att de skulle kunna börja bygget under hösten.

  – Några personer har valt att överklaga till högsta instans och det känns som att de överklagar bara för att jävlas den här gången, säger han.

  Är ni fortfarande lika sugna på att göra investeringen nu som ni var när ni skickade in tillståndsansökan?

  – Det är tråkigt när det drar ut på tiden, men självklart vill vi fortfarande bygga om. Diskussionen och debatten om köttkonsumtion har varit högljudd på senare tid, men konsumtionen av svenskt kött är fortfarande stor. Där tror jag att en investering i nya stallar som ger en bra miljö för djuren, korta transporter och en god arbetsmiljö också ger fördelar för mig som grisbonde hos konsumenterna.

  LÄS MER: Protester stoppar nytt svinstall – ”Jättetrist”LÄS MER: Grannar klagade på lukt – nu får Kalmarbonden rättLÄS MER: ”Lukt är något som tillhör landet” (okt 2018)

  Relaterade artiklar

  Till toppen