Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 januari 2018

  Bussgata på jordbruksmark blir fall för regeringen

  Trafikverket vill underlätta för busstrafiken i skånska Stoby. Men nu hamnar frågan på regeringens bord efter ett överklagande.

   Planerna på att bygga en förbindelse mellan två vägar över jordbruksmark i skånska Stoby har mött protester.
  Planerna på att bygga en förbindelse mellan två vägar över jordbruksmark i skånska Stoby har mött protester. FOTO: Trafikverket/Lantmäteriet

  Genom att bygga en ny väg vill Trafikverket i samarbete med Hässleholms kommun förbinda två vägar och underlätta för kollektivtrafiken att köra genom Stoby. De boende skulle också få närmare till busshållplatsen.

  Planerna har mött protester från bland annat ägarna till Skea gård, på vars mark vägen planeras. Beslutet har överklagats och ska nu avgöras av regeringen.

  För att bygga den nya vägen behöver en knapp hektar jordbruksmark tas i anspråk.

  – Så fort man tar jordbruksmark i anspråk så låter man som om det inte har någon betydelse. Jag får ersättning men jag kan inte leva på en engångssumma. Jag driver ju lantbruk, säger Glenn Oredsson på Skea gård till tidningen Norra Skåne.

  På gården bedrivs bland annat ekologisk växtodling och äggproduktion. Glenn Oredsson menar också att även om det handlar om enbart 0,45 hektar jordbruksmark som krävs för själva vägen så blir i praktiken två hektar mark omöjligt att bruka rationellt.

  I överklagandet anses också att miljökonsekvenserna för en ny vägsträckning för bussarna inte utretts tillräckligt.

  LÄS OCKSÅ Domstol räddar jordbruksmarkLÄS OCKSÅ Växjö vill köpa skogsmark för industribyggnation

  Relaterade artiklar

  Till toppen