Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 maj

  Övergav 130 grisar – lantbrukare åtalas för djurplågeri

  En grisuppfödare i Hallands län åtalas för att han ska ha övergett 130 grisar som därför svalt ihjäl på en gård.

   Arkivbild, ej grisar från gården i det aktuella åtalet.
  Arkivbild, ej grisar från gården i det aktuella åtalet. FOTO: Mostphotos

  Som ATL tidigare har rapporterat upptäcktes grisarna efter att Länsstyrelsen fått in en anmälan om döda djur på en gård i södra Halland. Då grisarna inte fått foder ska det ha förekommit kannibalism bland djuren och flera grisar avled av svält eller sjukdom, uppger SVT Nyheter.

  Mannen som nu åtalas för djurplågeri och i andra hand brott mot djurskyddslagen hävdar dock att grisarna inte svultit ihjäl utan att han har avlivat dem med bultpistol. Några tecken på bulthål hittades dock inte när grisarna obducerades av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

  Mannen – som förnekar djurplågeri men erkänner brott mot djurskyddslagen – uppger i polisförhör att han lämnat grisarna i stallet eftersom att han inte orkade och det var lättare att stänga. Polisutredningen visar vidare enligt SVT Nyheter att lantbrukaren haft flera miljoner kronor i skuld hos Kronofogden och valde att avveckla en större del av sin verksamhet efter torkan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen