Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 maj 2007

  Ove Møberg ny ordförande i Arla Foods.

  Det blev oväntat dansken Ove Møberg som tog ordförandeklubban i Arla Foods. Den tippade vice ordförande Åke Hantoft sitter kvar som vice ordförande. Styrelsens beslut var enhälligt.

  ÅRHUS ATL
  Trots en hård kampanj att marknadsföra sig som ny ordförande för Arla Foods fick Åke Hantoft, Laholm, Halland, se sig slagen av sin danske styrelsekollega Ove Møberg. Styrelsens beslut att utse Møberg som ny ordförande efter Knud Erik Jensen som avgår i pension, var enhälligt.

  I sin presentation tryckte den nye ordförande på att Arla Foods är inne på rätt väg och att strategin att växa vidare som en stor internationell spelare skulle fortsätta.
  Den dramatiska upplösningen i ordförandedramat kommer efter månader av rykten och osäkerhet sedan Knud Erik Jensen förklarade att han av ålderskäl tar ett steg tillbaka.
  Att Åke Hantoft, som sittande vice ordförande, blir förbipasserad när posten som ordförande blir ledig får anses som mycket ovanligt.

  Det var en sammanbiten Åke Hantoft som inväntade att få ordet i samband med att den nya ledarduon presenterades vid en presskonferens i Århus efter det att representantskapet avslutat sitt två dagar långa möte.
  Det blir nu första gången sedan fusionen 2000 mellan Arla och MD Foods som både ordförande och vd är danskar i Arla Foods. Det var ju Peder Tuborgh som tog över efter att Åke Modig kastade in handduken efter det att den planerade fusionen med Campina gick i stöpet.

  Åke Hantoft har gjort sig känd för sin tuffa framtoning och det är ännu oklart om vilket stöd han har internt i styrelsen. Han har också själv sagt att han vill föra ett tufft ledarskap. Den 55-årige Åke Hantoft har lång erfarenhet av styrelsearbete och har suttit med i styrelsen, tidigare för Arla, sedan 1998. Han driver en gård utanför Laholm med 220 mjölkkor. Han var till alldeles nyligen även ordförande i Svensk Mjölk samt ledamot i LRF:s styrelse. Han väljer nu att sitta ännu ett år som vice ordförande.

  Ny i Arla Foods-styrelsen är Ingela Svensson från Frödingekretsen och tillsammans med Åke Hantoft omvaldes Erik Karlsson från Örebro.
  Klara sedan tidigare var Bengt Darhult, Johan von Scheele och Gunnar Pleijert från Sverige.
  Från den danska sidan var Ove Møberg, Jan Toft Nørgaard, Torben Myrup och Steen Nørgaard Madsen redan klara.
  Fyra danska styrelserepresentanter omvaldes i den bantade styrelsen och de var: Thomas Johansen, Viggo Block, Pejter Søndergaard och Bent Juul Sørensen

  Jerry Simonsson

  Fakta

  Ove Møberg är 61 år och mjölkproducent sedan 40 år tillbaka. Han driver en gård med 80 mjölkkor i Hejnsvig i Danmark. Ove Møberg har varit styrelseledamot i Arla sedan 1992. Han är även ordförande i SALA, Sammenslutningen af landbrugets arbejdsgivere samt ordförande i Mejeribrugets Arbejdsgiverforening

  Till toppen