Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 december 2016

  Ovanligt många små älgkalvar i skogen

  Årets älgjakt i Kronoberg har hittills bjudit på extra många små älgkalvar. Vissa har haft en slaktvikt på så lite som 40 kilo. En teori är att den torra och varma sommaren har satt sina spår.

   Många småkalvar har siktats i Kronoberg. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
  Många småkalvar har siktats i Kronoberg. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. FOTO: Frida Jonson

  Enligt Elias Turesson, som är jaktvårdskonsulent i Kronobergs län, är det ovanligt många små älgkalvar i år, rapporterar SVT.

  – Älgarna är anpassade efter vårt nordiska klimat. Älgarna blir stressade när det är för varmt och torrt på sommaren. Regnet kyler ned, säger Elias Turesson till SVT.

  Han säger att problemen med små älgkalvar började för fyra år sedan. Då följdes en kall och torr vår av en varm och torr sommar. 2014 och 2015 var visserligen bättre medan sommarens torka kan ha förvärrat problemet.

  Elias Turessons teori är nämligen att temperaturförändringarna gör att älgkorna kommer sent i sin brunst. I stället för att föda på våren så skjuter de på brunsten i tre eller sex veckor.

  – Det har en stor betydelse för kalvens tillväxt, säger Elias Turesson.

  Debatt: Vem ska betala för älgarnas framfart i rapsen?LÄS MER: Ny indelning ska underlätta viltvårdenLÄS MER: Riskerar fängelse för dödad björn

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen