Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 januari

  Skånefalangen vann nytt skiljemål i ostkriget

  Den fransk-skånska falangen i ostkriget uppges nu ha vunnit en andra tung seger mot det dansk-svenska Arlalaget. En ny skiljedom i den segdragna konflikten väntas snart bli offentlig.

  ”Svensk Mjölk förlorade skiljeförfarandet”, skriver Skåneböndernas ordförande Anders Rolfsson i ett SMS till ATL.

   Ostkriget har pågått sedan 2015 då första skiljemålet inleddes i rättigheterna kring ostarna Herrgård, Grevé och Präst. Arkivbild.
  Ostkriget har pågått sedan 2015 då första skiljemålet inleddes i rättigheterna kring ostarna Herrgård, Grevé och Präst. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Sedan en tid tillbaka har det funnits en ny, hemlig skiljedom i kampen om rätten till ostarna Herrgård, Grevé och Präst. Ett dagboksblad från Svea hovrätt visar nu att Arlaledda föreningen Svensk Mjölk lämnat in skiljedomen till hovrätten, eftersom de nu vill klandra domen genom att ansöka om stämning.

  – Det här landande på mitt och den ansvarige domarens bord i går eftermiddag, säger Per Samuelsson, hovrättsfiskal vid Svea hovrätt.

  Hemlig process

  Ett skiljemål är när en rättsvist avgörs av jurister utan medverkan av allmän domstol. Det är vanligt i näringslivet och utfallen är ofta hemliga. Detta kan dock ändras, till exempel om skiljedomen senare når en allmän domstol.

  Den aktuella skiljedomen ska ha kommit den 18 oktober 2019. Nu ska den alltså utgöra grund för ytterligare en juridisk vända i det så kallade ostkriget.

  – Vi ska nu gå igenom handlingarna innan domaren fattar ett eventuellt beslut om att utfärda stämning, säger Per Samuelsson.

  Klander av klander

  Domen handlar om beslutet att sälja varumärkena Herrgård, Grevé och Präst till ett Arlakontrollerat bolag, något som Skånemejerier ekonomisk förening motsatt sig. Detta bekräftas i ett SMS till ATL från Anders Rolfsson, ordförande för Skånemejerier ekonomisk förening.

  ”Svensk Mjölk förlorade skiljeförfarandet, d.v.s. skiljenämnden kom fram till att överlåtelsen av ost-varumärkena var otillåten. En skiljedom kan inte överklagas men jag har fått information om att Svensk Mjölk i fredags klandrade skiljedomen på formella skäl, genom att skicka in en ansökan till Svea hovrätt. Jag har inte fått del av ansökan och vet inte vilka formella fel som Svensk Mjölk menar att skiljenämnden ska ha gjort. I övrigt har jag inte några kommentarer.”, skriver Anders Rolfsson.

  Beskedet innebär det andra tunga bakslaget för Svensk Mjölk och den föreslagna affären. I april förra året satte Konkurrensverket stopp för upplägget, som enligt myndigheten skulle snedvridna konkurrensen och leda till högre ostpriser. Beslutet överklagades, men förra veckan kom beskedet att Patent- och marknadsdomstolen inte tar upp fallet.

  Dom snart offentlig

  Det första skiljemålet i ostkriget inleddes vid årsskiftet 2015-2016, något som ATL kunde avslöja i november 2017. Flera medier har sedan rapporterat om ostkriget, som fortsatt rasa i alla tänkbara instanser. Den nya skiljedomen kan väntas bli offentlig i närtid.

  – Jag har väldigt svårt att tro att hela skiljedomen skulle vara sekretessbelagd. Vissa delar, såsom uppgifter om affärs- eller driftförhållanden kan bli föremål för sekretess, men utgångspunkten är att alla inkomna handlingar i en svensk domstol är offentliga, säger Per Samuelsson.

  ATL söker Jonas Carlgren, ny ordförande för Svensk Mjölk.

  Läs också: Ostkriget – detta har hänt

  Relaterade artiklar

  Till toppen