Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 augusti 2018

  Ostkriget fortsätter med förbud och anklagelser

  Kriget om de klassiska ostvarumärkena är inte över. Bönderna i Skånemejerier ekonomisk förening har nu fått igenom ett tillfälligt förbud mot att sälja varumärkena till ett nybildat bolag. Representanter för de andra kooperationerna på mjölkmarknaden svarar med att anklaga Skånebönderna för att gå i mejerijätten Lactalis ledband.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  Förra hösten kunde ATL avslöja det ostkrig som i det tysta rasat sedan 2015. Kampen gäller ostvarumärkena Grevé, Herrgård och Präst och länge såg Arla ut att gå segrande ur kampen mot Lactalis.

  Detta efter det att de bondeägda mejerierna med Arla i täten manövrerat ut Lactalisägda Skånemejerier genom att bilda bolaget Svenska Bönders Klassiska Ostar AB, som i framtiden ska kontrollera de aktuella varumärkena.

  Från Skånemejeriers sida har det väckt farhågor om att det nybildade bolaget med hjälp av höjda licensavgifter kan göra det omöjligt för sin franskägda konkurrent att fortsätta sälja Grevé-, Herrgårds- och Prästost.

  ”Dyr och långdragen”

  I en debattartikel i Svenska Dagbladet hävdar representanter för Arla, Norrmejerier, Gäsene Mejeri och Falköpings Mejeri att Lactalis valt att starta en ny ”dyr och troligen långdragen rättsprocess”, där de enligt artikelförfattarna låter bönderna i Skånemejeriers ekonomiska förening föra deras talan för att bland annat ifrågasätta värderingen av ostvarumärkena i försäljningen till Svenska Bönders Klassiska Ostar AB.

  Vidare anklagar de Skånemejerier för att använda ohederliga affärsmetoder. Anledningen är att kriget inleddes med en attack från Skånemejerier AB där man försökte få namnen på ostarna ogiltigförklarade som varumärken, medan bönderna i Skånemejerier ekonomisk förening i den nya processen hävdar att värdet av varumärkena är för lågt satt i den föreslagna affären med Svenska Bönders Klassiska Ostar AB.

  Samma advokat

  ATL har begärt ut handlingar i den ansökan om det så kallade interimistiska förbud som Skånemejerier ekonomisk förening nu fått igenom i Stockholms tingsrätt. Av dem framgår att Skånebönderna nu företräds av samma advokat som tidigare företrädde Skånemejerier AB och Lactalis i det skiljemål där varumärkena ifrågasattes. Advokaten jobbar på den prestigefyllda byrån Vinge.

  Men Skånemejerier ABs chefsjurist Teresa Hellmo Fahlander förnekar att Skånemejerier AB och Lactalis har något med den nya rättsprocessen att göra.

  – Vi kan ha gemensamma intressen och en samsyn kring olika frågor. Men i övrigt delar vi inte mer än andra som har ett kund- och leverantörsförhållande av denna typ, säger Teresa Hellmo Fahlander.

  Ni hjälper inte bönder med rättsstöd till exempel?

  – Nej, de betalar sina egna advokatkostnader, säger Teresa Hellmo Fahlander.

  ”Vi mjölkbönder”

  Ordföranden för Skånemejerier ekonomisk förening, Anders Rolfsson, hävdar samma sak.

  I ett SMS till ATL skriver han att det varken är Skånemejerier AB eller Lactalis som driver någon rättsprocess utan ”det är vi mjölkbönder i Skånemejerier ekonomisk förening”. I ett skriftligt uttalande till ATL skriver Skånemejerier ABs VD José Antonio Lalanda att Skånemejerier ABs enda intresse är att fortsätta tillverka svensk Präst-, Herrgårds- och Grevéost på mejeriet i Kristianstad.

  Ser risker

  Vidare skriver han att både Skånemejerier ekonomisk förening och Skånemejerier AB har föreslagit att Präst, Herrgård och Grevé borde bli skyddade geografiska beteckningar som till exempel Svecia eller Hushållsost.

  ”Att inte tillse att Präst, Herrgård och Grevé får ett sådant starkt skydd utan endast överlåta varumärkena till ett Arla-kontrollerat konsortium innebär flera uppenbara risker. Det skulle inte vara säkert att alla svenska mjölkbönder får fortsätta att leverera mjölk till ostarna, att alla tillverkare får producera ostarna på samma villkor eller att dagligvaruhandeln, grossister och konsumenter kommer kunna välja mellan olika leverantörer.”

  LÄS OCKSÅ: ”Lactalis vill lägga krokben för våra ostvarumärken”LÄS OCKSÅ: Fransk insyn hos svenska bönder

  Relaterade artiklar

  Till toppen