Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 maj

  De växlar upp i gårdsbutiken

  Sigtuna

  De säljer mer i gårdsbutiken och ökar på slakten. Men coronapandemin får ändå Ös­terby gård i Sigtuna att hålla igen på investeringarna tillfälligt.

  – Även om det är ett uppsving just nu, är det ingen som vet vad som händer sedan, säger Saga Planting Svensson.

  Österby gård öppnade gårdsbutik för fyra år sedan. Redan från start fokuserade de på sin egen affär och valde bort att sälja till restauranger och konferensanläggningar. Det är de glada för i dag.

  – Just nu känns det som att det har varit vår räddning, säger Kristian Svensson som driver gården med sin fru Saga Planting Svensson.

  De märker ett tydligt uppsving i försäljningen i gårdsbutiken den senaste månaden. Äldre och nya kunder väljer att handla mer. Deras nöt- och lammkött har extra stor åtgång nu. I vanliga fall skickas två ungdjur till slakt i månaden – nu ökas det till tre.

   Många kunder kommer till gårdsbutiken, och de har extraöppet för riskgrupper.
  Många kunder kommer till gårdsbutiken, och de har extraöppet för riskgrupper. FOTO: Cecilia Persson
   Deras dikostall stod färdigt 2017 och är anpassat för att skicka två djur till slakt i månaden. Här har ännu en kalv kommit till världen.
  Deras dikostall stod färdigt 2017 och är anpassat för att skicka två djur till slakt i månaden. Här har ännu en kalv kommit till världen. FOTO: Cecilia Persson

  Särskilda öppettider

  De säljer även mer varor från andra gårdar. Vissa av dem har drabbats hårt när restauranger och konferensanläggningar drar ner på inköpen.

  – Vi försöker ta in lite mer från dem nu när vi har mer kunder, säger Saga Planting Svensson.

   En gårdsbutik med smittskydd i fokus. Caféborden är borta och det är tejp på golvet för att påminna om att hålla avstånd.
  En gårdsbutik med smittskydd i fokus. Caféborden är borta och det är tejp på golvet för att påminna om att hålla avstånd. FOTO: Cecilia Persson
   Efterfrågan på kött är stor. De ökar antalet lamm eftersom det är många som vill köpa lammprodukter.
  Efterfrågan på kött är stor. De ökar antalet lamm eftersom det är många som vill köpa lammprodukter. FOTO: Cecilia Persson

  Inne i butiken är kaféborden borta. Butiksgolvet är tejpat för att påminna folk om att hålla avstånd. De har även särskilda öppettider för riskgrupper och äldre som får boka egna besök, eller hjälp med att få varorna packade på förhand.

  – Det har vi fått väldigt bra respons på. Det har varit väldigt uppskattat, märker vi, säger Saga Planting Svensson.

  De bestämde sig tidigt för att ställa in vårens höjdpunkt, eventet Öppen gård, som brukar locka över 500 personer till Ös­terby gård.

  – Det var en besvikelse både för oss och för besökarna. Men vi försöker dela mer bilder och filmer i sociala medier om vad som händer på gården så länge, säger Saga Planting Svensson.

   Planen är ett till dikostall på sikt. Men corona-oron gör att de pausar investeringarna i ett halvår framåt.
  Planen är ett till dikostall på sikt. Men corona-oron gör att de pausar investeringarna i ett halvår framåt. FOTO: Cecilia Persson

  Vill bygga nytt dikostall

  Österby gård odlar även spannmål och vall, säljer hästfoder och driver maskinstationsverksamhet. Gården har mer mark med sämre arrondering som skulle bli bra bete.

  De ska öka antalet tackor, och vill gärna investera i ännu ett dikostall – förutsatt att efterfrågan håller i sig och känns stabil.

  – Vi har ju arealen för att producera mer foder, då skulle det vara kul att föda upp mer djur, säger Kristian Svensson.

  Men gårdens ekonomi repar sig fortfarande efter torkan 2018 och coronakrisens samhällseffekter märks redan. Bara ett par mil från gården ligger ett nästan nedstängt Arlanda, kommunens största privata arbetsgivare.

  – Det är många som blir varslade eller blir av med jobben. Kommer de att kunna handla hos oss även i framtiden? Vi ser ett uppsving just nu men det är ingen som vet vad som händer sen, säger Saga Planting Svensson.

  – Just nu kommer vi vara tvungna att hålla igen på investeringarna kortsiktigt, det närmaste halvåret i alla fall. Men vi tänker att vi ska kunna hålla oss till vår plan, säger Kristian Svensson.

   ”Vi ser ett uppsving just nu, men det är ingen som vet vad som händer sen”, säger Saga Planting Svensson.
  ”Vi ser ett uppsving just nu, men det är ingen som vet vad som händer sen”, säger Saga Planting Svensson. FOTO: Cecilia Persson
   Välkommen till världen. En liten kalv föds och en till väntar på att få komma ut.
  Välkommen till världen. En liten kalv föds och en till väntar på att få komma ut. FOTO: Cecilia Persson

  I dagsläget tar de allt kött på återtag för att sälja i butiken. De förädlar även egna charkprodukter på plats i slakteriet som de använder.

  Hur ser ni på att skaffa fler djur, men skicka dem på vanlig slakt i stället?

  – Vi har pratat om det, men tanken går mycket kring att sälja eget. Även om det tar mycket tid så ger det ändå ett bättre nettopris. Men förra året sålde vi lite tjurar till slakt, så vi har gjort det, säger Kristian Svensson.

   Snart växer gräset frodigt på betena. Österby gård har 50 hektar i träda som skulle bli bra beten. Men vågar de satsa på att bygga ett nytt stall?
  Snart växer gräset frodigt på betena. Österby gård har 50 hektar i träda som skulle bli bra beten. Men vågar de satsa på att bygga ett nytt stall? FOTO: Cecilia Persson
   På grund av ökad efterfrågan har de ökat på slakttakten på gården.
  På grund av ökad efterfrågan har de ökat på slakttakten på gården. FOTO: Cecilia Persson

  Hann köpa mer handsprit

  Gårdens infart ligger precis vid en lite större väg med huvudstaden knappt 50 minuter bort. Läget är på många sätt drömmen för en gårdsbutik.

  – Jag tror att folk tycker att det känns tryggare att komma till en butik på landet än att handla i en butik i stan just nu, säger Saga Planting Svensson.

  Hon agerade tidigt på varningarna om viruset och köpte extra mycket handsprit och skyddshandskar för att sköta butiken. Och det står en ny tvättbänk längs med väggen vid butiksentrén. På en fastspikad planka ovanför står det målat med tjocka penseldrag: Handtvätt.

   Dikostallet har plats för omkring 70 djur. Snart är alla kalvningar klara.
  Dikostallet har plats för omkring 70 djur. Snart är alla kalvningar klara. FOTO: Cecilia Persson

  TIPS: Så smittskyddssäkrade de gårdsbutiken:

  • Ställde i ordning en särskild handtvättsstation för extra handtvättsmöjligheter, samt flera flaskor med handsprit inne i butiken.
  • Tagit bort kaféborden inne i butiken och tejpat linjer på golvet för att påminna om att hålla avstånd i kön.
  • Gjort en särskild butiksklappa med information om Folkhälsomyndighetens råd och regler.
  • Ordnat särskilda öppettider för riskgrupper – med möjligheter att handla separat och boka särskilda öppettider för de kunderna.
  • Ställt in all förtäring och kaféförsäljning inomhus, men glassförsäljningen finns kvar och det står kafébord med avstånd till varandra utomhus.
  • Ställde in gårdens öppet hus i april, försöker lägga ut mer bilder och filmer på vad som händer på gården i sociala medier istället.

  Österby Gård i Sigtuna

  Gör:

  Producerar hästfoder i småbal och storbal och olika sorters hösilage. Odlar spannmål.

  Driver maskinsstationsverksamhet med olika maskintjänster, bland annat inom hästgödselhantering.

  Driver gårdsbutik och gårdscafé sedan 2016 och säljer kött, köttlådor, charkprodukter, skinn och egna teblandningar med mera. Säljer råvaror och produkter från flera olika gårdar i närområdet.

  Växtodling: Totalt brukas 470 hektar. Äger 50 hektar och 220 hektar är arrende och ca 200 hektar är skötselavtal.

  Odlar nu 100 hektar höstvete, 75 hektar vårkorn och 10 hektar raps och 15 hektar havre. Vall och beten omfattar 220 hektar och 50 hektar ligger i träda.

  Djurproduktion: På gården finns ett 70-tal herefordkor och simmentalkorsningar och en besättning med blandrasfår. Gården har även en mindre grupp höns och kaniner.

  Slaktar kvigor och stutar vid två år. Stallet är anpassat för att kunna slakta två djur i månaden till gårdsbutiken. Målsättningen är att bygga ett till stall på sikt om efterfrågan är stabil.

  Bygger ut fårhuset för att få plats för 60 tackor.

  Ekonomi

  Omsättning 2019: Cirka 8,5 miljoner kronor.

  Resultat 2019: Cirka 700 000 kronor. Gården drivs som enskild firma.

  Senaste investeringar: Hösten/vintern 2017 stod gårdens nya lösdriftshall för nötkreaturen klar. Dikostallet är dimensionerat för 24 dikor och även plats för avkommor till 24 månaders ålder. Stallet har plats för drygt 70 djur.

  Antal anställda: Förutom Saga och Kristian har gården två heltidsanställda, samt extrapersonal till butiken vid behov.

  Relaterade artiklar

  Till toppen