Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 januari

  Osannolikt med höjd reporänta 2019

  Det blir troligen ingen räntehöjning från Riksbanken i år och man kan inte utesluta att nästa ränteförändring blir en sänkning.

   Riksbanken i Stockholm.
  Riksbanken i Stockholm. FOTO: Mostphotos

  Det säger Danske Banks chefekonom i Sverige, Michael Grahn, till Nyhetsbyrån Direkt.

  – Vi ser mindre än 50 procents sannolikhet för en höjning i höst, alltså mest troligt att räntan hålls oförändrad tills vidare. Vad som sedan sker 2020 är lite skrivet i stjärnorna, det kommer att bli konjunkturbilden som avgör. Det går inte att utesluta att det blir en sänkning om konjunkturen blir betydligt svagare, säger han.

  Kan inte utesluta sänkning

  Han säger att Danske Bank inte har någon stark uppfattning om att konjunkturen försvagas ytterligare nästa år, men det finns risker, som om de materialiseras, kan få Riksbanken att sänka reporäntan.

  – Skulle den internationella konjunkturen vika så att svensk industri får problem så kommer det att bli svårt att upprätthålla en stark arbetsmarknad. Då kan man inte utesluta att Riksbanken sänker räntan igen. Det är inte alls säkert att nästa steg handlar om att räntan ska upp, säger Michael Grahn.

  ”Nära sen absoluta botten”

  Skulle Riksbanken komma till läget att de har behov av ytterligare stimulanser tror han att just en räntesänkning ligger närmast till hands.

  – Den första åtgärden skulle nog vara en räntesänkning. QE-programmet är nog ganska uttömt, i alla fall vad gäller statsobligationer, och de har inte ens viskat om att de skulle börja köpa bostadsobligationer. Sedan är det som alla vet ganska begränsade möjligheter att använda räntan också. Vi är nog ganska nära den absoluta botten för hur lågt räntan kan sänkas, säger Michael Grahn.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen