Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 september

  Osäker grismarknad – men svenskt kött står fortsatt starkt

  Grispriserna i Tyskland pressas sedan landet drabbades av afrikansk svinpest. Men i Sverige är efterfrågan stabil och importen göre sig icke besvär.

   En skylt nära Groß Drewitz i tyska Brandenburg varnar för afrikansk grispest hos vildsvin.
  En skylt nära Groß Drewitz i tyska Brandenburg varnar för afrikansk grispest hos vildsvin. FOTO: CLEMENS BILAN/EPA/TT

  Den afrikanska svinpesten sprider sig bland vildsvinen utmed tysk-polska gränsen. På onsdagen noterades totalt 29 smittade vildsvin; några har avlivats, men de flesta hittats döda.

  Ännu har ingen tamgrisbesättning drabbats, men utbrottet i förbundslandet Brandenburg skakar om grisbranschen rejält. Efter att det första fallet konstaterades sjönk det tyska slaktgrispriset med 13 procent och smågrispriset med 27 procent, samtidigt som Kina stoppade importen av griskött från Tyskland.

  I Danmark, som exporterar smågrisar till Tyskland och griskött till Kina, är branschen på tårna.

  – Kan smittan begränsas och tyskarna lyckas få till ett avtal med Kina om regionalisering, så kan exporten från resten av landet återupptas och då blir konsekvenserna kanske inte så stora, säger Karsten Flemin, marknadsanalytiker på Landbrug & Fødevarer.

   Karsten Flemin, marknadsanalytiker, Landbrug & Fødevarer. Arkivbild.
  Karsten Flemin, marknadsanalytiker, Landbrug & Fødevarer. Arkivbild. FOTO: Göran Berglund

  En femtedel exporteras

  Tyskland är EU:s största grisproducent och även om bara 20 procent av produktionen går på export, är det årligen 600 000 ton griskött (cirka 2,3 gånger Sveriges grisproduktion 2019) som hittar vägen till Kina.

  Ska den mängden avsättas på den europeiska marknaden får det konsekvenser.

  – Då kommer priset att sjunka rejält, säger Karsten Flemin.

  Importen av griskött till Sverige minskade kraftigt första halvåret 2020. I dag är 80 procent av grisköttet som förbrukas i Sverige också producerat här.

  Gör sjunkande priser i omvärlden importköttet mer attraktivt på den svenska marknaden?

  – Förtroendet för svenskt kött är skyhögt. Det finns visserligen efterfrågan i hela prisspannet, men det är inte självklart att det betyder mer importerat kött, säger Magnus Därth, vd på Kött- och charkföretagen.

  – Marknadsläget är rörigt nu. Om tyskarna kan fortsätta exportera griskött till Kina är avgörande för hur prisbilden i Europa förändras, säger han.

   Magnus Därth, vd Kött- och charkföretagen.
  Magnus Därth, vd Kött- och charkföretagen. FOTO: Kött- och charkföretagen
  FOTO: Istock

  Billig importfläskfilé

  Den som kikar in på de stora handelskedjornas online-erbjudanden hittar billigare importerad fläskfilé i flera fall, men Majsan Pense, kategorichef för kött på Coop, är tydlig med att svensk gris är huvudspåret.

  – Vi har gått från 45 till 95 procent svenskt i våra egna charkvaror och vi har en stabil råvaruförsörjning till det. Det är inte aktuellt för oss att byta tillbaka, säger hon.

   Majsan Pense, kategorichef för kött på Coop.
  Majsan Pense, kategorichef för kött på Coop. FOTO: Coop

  Men det kan bli brist på vissa populära detaljer i samband med kampanjer, och då är företaget hänvisad till import.

  – Då köper vi kött från djur med en djurvälfärd som ligger så nära den svenska som möjligt. Men det finns absolut ingen plan hos oss att öka på det importerade, säger Majsan Pense.

  Paul Robertson, inköpsdirektör på KLS Ugglarps, är övertygad om att det svenska köttet står emot även när priserna sjunker i omvärlden.

  – Importen är redan billigare. Efterfrågan hos konsumenterna är starkt inriktad på det svenska och det skulle krävas en rejäl dumpning av priserna för att rucka på detta. Den stora utmaningen för alla inom lantbruket är att klara av och tillgodose efterfrågan, säger han.

   Paul Robertson inköpsdirektör KLS Ugglarps.
  Paul Robertson inköpsdirektör KLS Ugglarps. FOTO: KLS Ugglarps

  Relaterade artiklar

  Till toppen