Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 juli 2016

  Orsakerna bakom dödsolyckor är samma som förr

  Inom det brittiska lantbruket har 36 personer omkommit mellan april 2014 och mars 2015. Detta enligt de senaste siffrorna över arbetsplatsolyckor från brittiska Health and Safety Executive (HSE), skriver tidningen Farmers Weekly.

  FOTO: Mostphotos

  Det är inte bara en chockerande siffra utan även en frustrerande siffra säger Rick Brunt, chef för avdelningen jordbruk på HSE, som är den brittiska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket.

  ”Ingen engångsföreteelse”

  Trots upprepade varningar till lantbrukare om vilka risker de står inför är dödsolyckor inom branschen ingen engångsföreteelse.

  ”Problemen med hälsa och säkerhet inom jordbruket är inte annorlunda än de var för fem år sedan. Orsakerna till dessa problem har också förblivit densamma. Incidenter med boskap, kontakt med maskiner och fall från hög höjd”, säger Rick Brunt till Farmers Weekly.

  ”Men av någon anledning tar lantbrukare inte hänsyn till riskerna eller så åtgärdar de inte sådant som vi vet förhindrar olyckor”, säger Rick Brunt till Farmers Weekly.

  Värre i andra länder

  Trots att dödssiffrorna är anmärkningsvärt höga i Storbritannien har landet ett lågt antal lantbruksrelaterade dödsfall om man jämför med andra europeiska länder som Tyskland, Italien och Frankrike. Endast Malta och Slovakien har färre antal dödsfall än Storbritannien.

  78 procent ensamarbetare

  Statistiken visar även att egenföretagare och ensamarbetare utsätter sig för större risker eftersom de vill få jobbet gjort snabbt och ofta tummar på både bekvämlighet och säkerhet. Cirka 78 procent av Europas bönder arbetar ensamma, skriver Farmers Weekly.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen